вторник, 22 февруари 2011 г.

Тортиля - омлет по испански



Продукти:
3-4 яйца
около 700-800 гр. картофи
1 малка глава лук
олио, сол

Приготвяне:
Картофите се обелват, измиват и се режат на тънки филийки като за чипс. Лукът се нарязва много на ситно и се смесва с картофите.
В тефлонов тиган се налива достатъчно олио, което да може да покрие картофите, изчаква се да загрее и се добавят картофите с лука и се задушават на средно-слаба температура на котлона, като се разбъркват от време на време за да не се запържват. Посоляват се и когато са достатъчно омекнали се свалят от котлона и се изцеждат добре от олиото.
Яйцата се разбиват в купа и се добавят картофите. Смесват се добре.
В тигана в който се приготвяха картофите се слагат 1-2 лъж. олио, омазняват се добре стените му и се изсипва яйчено-картофената смес. Подравнява се добре и се оставя на средо-слаб котлон около 2 мин., след което се обръща от другата страна. Това става с помоща на капак с подходящи размери. Оставя се още 2 до 4 мин. и се сервира в подходяща чиния.
Тортийята може да се консумира както топла, така и студена, както за ястие, така и за мезе ако е нарязана на хапки.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар