четвъртък, 10 февруари 2011 г.

Тирамису


За блата:
1/2 пакет бишкоти савоярди (около 25 бр.)
2 ч. ч. кафе еспресо
3 суп. л. захар
2 суп. л. ром (коняк)

За крема:
500 гр. сирене Маскарпоне
250 мл. течна сладкарска сметана
4 жълтъка
100 гр. захар
5-6 суп. л. ром (коняк)

какао (за поръсване)

Приготвяне:
Кафето се сварява и докато е все още топло се подслажда с 3 суп. л. захар, прибавят се 2 суп. л. ром и се оставя настрани.
Жълтъците и захарта се разбиват с миксер докато жълтъците побелеят и увеличат обема си. Слагат се на водна баня като се бъркат непрекъснато до сгъстяване, за около 15-20 мин. без да завират.
Маскарпонето се разбива леко с миксер докато стане кремообразно. Прибавя се рома, след това полученият крем от жълтъците и всичко се разбърква добре.
Студената сладкарска сметана се разбива на твърда пяна и също се прибавя към крема, като се разбърква внимателно с помоща на шпатула до получаване на хомогенна смес.
Взема се правоъгълна тавичка и в нея се реди един пласт бишкоти предварително потапяни в кафето. Отгоре се изсипва половината крем и с шпатула се разнася навсякъде, дори и в празнините между бишкотите. Редят се втори ред бишкоти натопени в кафето и отгоре се изсипва останалият крем. Заглажда се равномерно навсякъде и тавичката се покрива с прозрачно фолио, след което се оставя в хладилника за около 5 часа.
Преди сервиране тирамисуто се наръсва с какао.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар