сряда, 30 март 2011 г.

Косовска баклава



Продукти:
1 пакет кори за баница
200 гр. кокосови стърготини
200 гр. начупени орехови ядки
200 гр. стафиди
200 мл. газирана вода
1 пакетче ванилия
1 пакетче бакпулвер
1/2 л. олио
1 кг. захар

Приготвяне:
Кокосовите стърготини, ореховите ядки и стафидите се смесват. Прибавят се бакпулверът, ванилията и газираната вода.
По 2 листа от точените кори се покриват със сместа и се навиват на руло. Разрязват се на 3 или 4 парчета (като пурички) и се нареждат в тава. Процедурата се повтаря с всички останали кори.
Баклавата се залива с нагрято до кипване олио.
Пече се около 20-30 мин. в предварително загрята фурна на 150-200 градуса.
Захарта за сиропа се разтопява в 1 л. вода.
Топлата баклава се полива с изстиналия сироп.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар