четвъртък, 7 юли 2011 г.

Клафути с череши



Клафути е френски десерт, произхождащ от района на Лемосин, Франция. Основните продукти в него, освен черешите са: малко брашно, захар, мляко и яйца. В някой варианти, също се прибавят масло и сметана. В оригиналния му вариант, черешите се поставят цели, с костилките, за да се запази невероятният аромат и вкус на десерта. След изпичането му, се поръсва с пудра захар, и се сервира леко топъл. Черешите могат да бъдат заменени с ябълки, кайсии и други плодове. Приготвя се много бързо и лесно. Ето и рецептата:

700 гр. череши
2 яйца
130 гр. брашно
150 гр. захар
1 ч. л. бакпулвер
120 мл. прясно мляко
250 мл. сметана
масло (за намазване на формата в която ще се пече)

Приготвяне:
Черешите се измиват и подсушават.
Всички сухи съставки се смесват, след което се прибавят разбитите яйца, млякото и сметаната.
Форма за сладкиш или йенска тавичка се намазва добре с маслото, и се поръсва с брашно. Черешите се нареждат една до друга по цялото дъно. Отгоре се излива приготвената смес.
Пече се в загрята фурна, на 180 - 200 градуса.

Добър апетит!

2 коментара: