вторник, 11 октомври 2011 г.

Тарт Татен



Продукти за масленото тесто:
125 гр. много студено масло
1 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. ледена вода
щипка сол
1 суп. л. захар

Продукти за плънката:
4 ябълки
1/2 ч. ч. захар
125 гр. масло

Приготвяне на тестото:
Брашното се пресява заедно със солта и се смесва с нарязаното на кубчета студено масло в кухненския робот. Сместа се прави на трохи, добавя се водата и много бързо се замесва тесто. Не се меси много, за да не се разтопи маслото - иначе тестото няма да е така нежно и топящо се в устата. Добре е по време на месенето, ръцете да се охлаждат в купа със студена вода или кубчета лед, след което се подсушават и се продължава месенето.  Готовото тесто се оформя на топка, завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника, за да се охлади, да се стегне и глутена да се свърже.
Приготвяне на плънката:
Ябълките се обелват, почистват и нарязват на по-дебели резенчета.
Маслото се разтопява и се излива в тавата, в която ще се пече сладкиша, като се обливат добре и стените й. Ябълките се подреждат по цялото дъно, поръсват се със захарта и тавата се поставя в загрятя фурна да се карамелизират.
Тестото се разточва на кръг с диаметър, малко по-голям от диаметъра на тавата. То се навива на точилката и се пренася върху ябълките в тавата, като краищата му се подгъват на вътре.
Готовият тарт се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 30 мин. докато се зачерви. Изважда се и се охлажда леко. Тавата се захлупва с чиния, по-голяма от диаметъра на тавата и много внимателно се обръща в чинията. Ако някое парченце от ябълките се е разместило, се връща на мястото му. Сладкишът се сервира топъл, по желание придружен със сладолед.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар