понеделник, 24 октомври 2011 г.

Пататник с точени кори



Отдавна исках да пробвам вкуса на това типично родопско ястие. Досега не съм имала възможността да го опитам, но оставам с мечтата, че един ден ще мога да усетя дъха на Родопите в това простичко, но много вкусно и много българско ястие, там в невероятно красивата и богата с история българска планина. Доколкото знам, по оригиналната рецепта, пататника, който се състои от най-вкусните родопски картофи, настъргани на едро с добавката на лук и джоджен, се пече върху селска печка на бавен огън, първо от едната страна и след това от другата. Има и други разпространени варианти на приготвяне, може би не толкова автентични. Аз избрах да го направя с готови кори за баница и с любимото ни българско сирене. Нямам претенции, че моят пататник е много оригинален, но се получи  много вкусно ястие, което веднага стана предпочитано от цялото ни семейство. Ето и рецептата:

Продукти:
500 гр. картофи
250 гр. сирене
1 глава лук
3 стръка пресен джоджен (или 1 ч. л. сух)
2 яйца
сол, чер пипер
1 каф. ч. олио
1 пакет кори за баница
олио за намазване на корите
50 гр. краве масло

Приготвяне:
Обелените картофи се настъргват на едро ренде и се смесват с натрошеното сирене, ситно нарязаният лук и наситненият джоджен. Прибавят се разбитите яйца, сол и чер пипер и 1/2 от олиото. Всичко се обърква добре. В случай, че картофите си пуснат повече водичка, предварително се изцеждат, преди да се смесят с останалите продукти.
В тава намазана с олио, се нареждат 5 листа от корите, като всяка една от тях се омазнява добре. Картофената смес се изсипва върху намазнените листа и се покрива с останалите кори, като отново се намазнява всяка една. На най-горната кора се разпределят малки парченца масло.
Пататникът се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 30 мин., докато се зачерви.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар