сряда, 4 април 2018 г.

Ризото със зелени аспержи



Тази вечер сме на ризото. Това е много нежно, леко и деликатно ястие от италианската кухня. Състои се от кръгъл бисерен ориз с добавката на различни видове зеленчуци, месо, морски дарове или сирена. Най-известните видове ориз от италианската гастрономия, които познавам за направата на ризото са: Карнароли и Арборио. Има, разбира се и други, непознати за мен видове.
Знам, че тайната на добре приготвеното ризото е в това,че оризът първо се запържва в мазнината с която ще се готви и по време на варенето, водата към него се налива по-малко на няколко пъти, при непрестанно бъркане, до пълното му сваряване. По този начин оризът се освобождава от нишестето, съдържащо се в него  и то придава една мека и кремообразна текстура.
Друга важна съставка за едно добро ризото е италинският пармезан, който придава традиционния вкус на това ястие.
В случая, аз прибавих и зелени аспержи, които в момента, вече се намират на пазара, и на нас у дома ни харесва техният мек и приятен вкус, а също така притежават и много важни витамини и минерали, и не на последно място, придават известна доза екзотика в нашата кухня.
Ето и моята рецепта:

Продукти:
500 гр. зелени аспержи
2 чаши ориз Арборио
1 малка глава лук
30 гр. масло
зехтин
1/2 чаша бяло вино
50 гр. пармезан
сол на вкус

Приготвяне:
Аспержите се измиват, изрязват се 4-5 см. от  долната им твърда част, обелват се с картофобелачка и се нарязват на парченца, като горната част на няколко стръка се оставят цели, които да послужат за украса на ризотото. 
Лукът се нарязва на много ситно и заедно с аспержите се задушават в зехтина. Прибавя се изчистеният и измит ориз, запържва се и се налива виното и една чаша вода. Оризът трябва да бъде покрит от течността, но не повече. Оставя се да ври на бавен огън с непрекъснато бъркане, до поемане на водата. След това се налива нова чаша вода, която също се оставя да се поеме от ориза, след това нова чаша с вода, и така до края на сваряването на ориза.
В края на готвенето се посолява на вкус, като се има впредвид, че пармезанът също има сол, за да не се пресоли яденето. Втакъв случай, най-доброто решение е опитването.
След като оризът е готов, се добавят маслото, нарязано на парченца и се настъргва пармезана. Разбъркват се добре, за да се разтопят напълно и да придадат още по-приятен вкус на ястието, след което непосредствено се сервира, придружено с чаша хубаво бяло вино. 
За декорация се наслагват купчинки от по 2-3 лъжици настърган пармезан върху тава с пекарска хартия и се запичат в загрята фурна на горен реотан.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар