четвъртък, 29 март 2018 г.

Киш Лорейн



У дома обожаваме това известно френско ястие, и често присъства на нашата трапеза. Тази вечер пак си похапнахме от него. Приготвя се от маслено тесто и плънка от яйца и сметана с добавката на лук, шунка, бекон или нещо подобно и задължително някакъв вид кашкавал - Грюер, Гауда или Ементал, по избор. Кишът е подходящ както за обяд, така и за вечеря, вкусен е както топъл, така и студен, и задължително по френски се поднася  с чаша вино. 
Тестото за киша може да бъде предварително замразено и да трае до един месец.  Преди приготвянето му, тестото се размразява и ястието става много по-бързо. 
Ето и моята рецепта за киш Лорейн:

Продукти за тестото:
250 гр. брашно
125 гр. студено, нарязано на кубчета масло
1 яйце
щипка сол
5 суп. л. студена вода

Продукти за плънката:
1 малка глава лук
250 гр. гъби печурки
250 гр. шунка, нарязана на дребни кубчета
200 гр. настърган кашкавал Ементал
4 яйца
200 мл. течна готварска сметана
сол, чер пипер и индийско орехче на вкус


Приготвяне:
Аз смесвам всички продукти в кухненския робот и тестото става за секунди, но може да се замеси и на ръка, като в брашното се оформя кладенче и в него се слагат маслото, щипката сол, яйцето и водата и много бързо се замесва гладко тесто, което се увива в стреч-фолио и се оставя да престои в хладилника, най- малко 30 минути.
След това, тестото се разточва на набрашнен плот, с големина малко по-голяма от диаметъра на тавичката в която ще се пече. Навива се на точилката и се премества в тавичката където се облепят добре и стените й. Върху него се слага един лист пекарска хартия или фолио и се изсипват една-две шепи сух бял боб. Бобът се слага да тежи и да предотврати навдигането и неравномерното печене на тестото. Слага се в предварително нагрята на 180 градуса фурна и се пече 10 минути.
Докато се пече блатът, се приготвя плънката: Лукът се нарязва на лунички и се задушава в малко олио или зехтин. Гъбите се измиват, изчистват и нарязват на филийки и се прибавят към лука.
В купа се разбиват яйцата. Прибавя се сметаната и се овкусява със сол, чер пипер и индийско орехче. Добавят се шунката, задушените лук и гъби и настъргания кашкавал. Всичко се обърква добре и се излива върху охладения блат и се разстила равномерно. 
Слага се в загрята фурна на 180 градуса и се пече около 30- 40 минути.





Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар