понеделник, 6 март 2017 г.

Емпанада с риба тон




Днес за вечеря правих емпанада. Много обичаме това ястие, което опитвахме преди 10 и повече години в Испания. Научих рецептата от тамошните ми приятелки, които винаги го приготвяха за излети сред природата. От тогава до сега, не сме забравили вкуса му и често го приготвям у дома. Емпанада може да се направи с различни плънки, сладки или солени, може да бъдат малки по размер емпанади, но тази  с риба тон ни е най-любима, може би заради това че опитахме първо нея, а и също така, харесва ни този вид риба. Емпанадата може да се яде, както топла, така и студена, идеална е за вечеря, а така също е и много подходяща за носене на пикник. Едно вкусно, универсално ястие от зеленчуци и риба, облечено с хрупкава и насищаща кора от тесто.
Ето и рецептата:

Продукти за тестото:
1 чаша от 250 мл. бира (тази чаша я използвах за мерилка и на другите продукти за тестото)
1 чаша олио
5 чаши брашно
1 лъжица червен пипер
1 лъжичка сол

Продукти за плънката:
1 кутия (500 мл.) доматена паста 
1 средна глава лук
1 шепа замразен микс от грах и моркови
2 малки консерви риба тон
3 яйца + 1 яйце за намазване
зехтин (олио), сол и щипка захар

Приготвяне:
Първо се приготвя тестото. В голяма купа се изсипват бирата, олиото, червения пипер и солта. Разбъркват се с дървена лъжица. Прибавя се брашното, на няколко пъти по малко, бъркайки с лъжицата до сгъстяване. Последната част от брашното се изсипва на работния плот и се прибавя към тестото омесвайки на ръце. Готовото омесено тесто се оформя на топка, слага се в купата, в която се омесваше по-рано, покрива се със стреч фолио и се оставя в хладилника, докато се приготви плънката.
Трите яйца се слагат в тенждерка с подсолена вода да се сварят. След като се охладят, се обелват и се нарязват на филийки с помоща на яйцерезачка.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава в зехтина, прибавя се и замразения микс от грах и моркови. Налива се доматената паста и се оставя да поври около десетина минути на по-слаб огън. Подправя се със сол и щипка захар. Рибата тон се изцежда от соса в консервата и се прибавя към доматената смес. Разбърква се добре, за да може да се раздроби и ври още 2-3 минути, след което се отдръпва от котлона и се оставя настрани.
Фурната се загрява на 200 градуса. Тавата се намазва с олио и се поръсва с брашно.
Тестото се вади от хладилника и се разделя на две части, едната малко по-голяма от другата. По-голямата част, върху набрашнения плот се разточва на кора, съобразена с размерите на тавата. Навита на точилката се прехвърля в нея и се намества добре, като тестото трябва да обхваща и стените на тавата. Върху кората, отгоре се разстила равномерно плънката. Върху плънката се нареждат нарязаните яйца.
Разточва се втората кора от тестото и се слага върху плънката, като краищата на двете кори се съединяват и се подгъват навътре, за да не излезе плънката. С помоща на пръстите се оформя борд. Отгоре тестото се надупчва с вилица, за да излиза въздуха и се намазва с разбитото яйце.
Пече се за около 35-40 минути. След изпичането се оставя десетина минути да изстине и внимателно се прехвърля в чиния за сервиране.






Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар