събота, 18 февруари 2017 г.

Шоколадов кекс



Напоследък у дома приготвям много кексове. Обичаме ги както за закуска сутрин, така и за следобед. И така си поемаме дажбата за нещо сладко през деня. Обичаме ги с най- различен вкус. И разбира се, като любители на шоколада, каквито сме, този е един от най-предпочитаните. Лесен за приготвяне, пухкав, ароматен и много атрактивен с шоколадовата глазура, която подсилва още повече вкуса му. Ето и рецептата:

Продукти:
230 гр. масло (без сол,на стайна температура)
300 гр. кафява захар
4  яйца (размер L, също на стайна температура)
280 гр. брашно
70 гр. какао на прах
1 ч. лъж. сода бикарбонат
1 ч. лъж. сол
60 мл. прясно мляко
60 мл. сварено кафе (ако не желаете да добавите вкуса на кафе, то може да се замести с още 60 мл. прясно мляко)
1 ванилия
1 суп. лъж. сок от лимон
120 мл. сметана

За глазурата:
100 гр. натурален шоколад
120 мл. сметана
30 гр. масло (без сол)


Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Формата за кекс се намазва с масло и се поръсва с брашно.
Яйцата се разбиват и се оставят настрани.
Брашното се пресява заедно с какаото, содата, солта и ванилията.
Кафето се сварява и се смесва с млякото и се оставя настрани.
Лимоновият сок се слага в сметаната и се разбърква. Сметаната малко се сгъстява.
В голяма купа с помоща на миксер се разбиват маслото и захарта до побеляване.
Прибавят се яйцата на много тънка струйка, по-малко, за да не се пресече сместа. Ако това се случи, не е опасно, защото с добавката на сухите продукти, тя ще се нормализира.
При минимална скорост на миксера се прибавя половината от сухите продукти.
След това се добавят кафето с млякото, също разбивайки на минимална скорост.
Прибавя се сметаната с лимоновия сок.
Накрая се добавя другата половина от сухите продукти, пак на минимална скорост. Сместа се разбърква с шпатула за да се оберат хубаво стените на купата и се излива във формата, като се потупва няколко пъти, за да се намести добре и да не остават кухи места.
Пече се около 50-55 минути в зависимост от фурната. Изпробва се с дървено шишче или клечка за зъби, ако при забождането излизат сухи, значи кекса е готов, изпечен. След изпичането се оставя около 10 минути във формата и после внимателно се изкарва и се оставя да изстива върху кухненска решетка.
Глазурата се приготвя по следния начин: шоколада се начупва на парчета и се разтопява на водна баня. Сметаната се слага на котлона и когато заври се отдръпва. Към нея се прибавя разтопения шоколад и се разбърква добре. За да се получи глазурата с повече блясък, се добавя и маслото и се разбърква до разтопяването му. Готовата глазура се изсипва в кана, за да може по-лесно да се излива върху кекса и се оставя малко да се охлади.
Когато кекса и глазурата са напълно изстинали, тогава тя се излива равномерно върху кекса, който е поставен на кухненска решетка и под нея има чиния или тава с кухненска хартия, която да събере изтеклата глазура и по този начин да се предотврати изцапване.
Изчакват се 5-10 минути и по желание може да се украси с натрошени ядки (орехи, бадеми, шам-фъстък и т.н.). Аз в случая го поръсих с крокан и сложих няколко захаросани черешки. Може да се украси и с каквато и да е друга декорация.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар