сряда, 8 март 2017 г.

Тарт с ягоди и сметана




Честит 8 март, мили читателки на "Моите ястия"!
Бъдете здрави, щастливи, нежни и красиви! 
Обичайте и бъдете обичани!
По случай днешния празник, направих този вкусен тарт с вечно любимата и неустоима комбинация от ягоди и сметана. Прави се много лесно и сравнително бързо. Единствената може би трудност е освобождаването на блата от тавичката. Затова е по-лесно и удобно да разполагате с тавичка с подвижно дъно с диаметър 28 см. За блата може да използвате бисквити, които на вас ви харесват, стига да са достатъчно ронливи и да не бъдат много сладки на вкус, за да не си съперничат с вкуса на ягодите и сметаната.
Ето и рецептата:

Продукти за блата:
300 гр. смлени обикновени бисквити
150 гр. разтопено масло
За пълнежа:
500 гр. сметана
80 гр. пудра захар
За украсата:
140 гр. захар
100 мл. вода
1/2 лимон
500 гр. ягоди

Приготвяне:
В касеролка се слагат захарта, водата, настърганата лимонова кора и сока от половин лимон. Оставят се да заврат на котлона. Бъркат се от време на време, за да се разтопи захарта. След това се намаля котлона и се оставя да ври десетина минути, след което се отдръпва от огъня, за да се охлади.
Ягодите се измиват и почистват от листенцата им. Нарязват се на филийки (не много тънки) и се слагат в купа. Когато захарно-лимоновия сироп се е охладил, се излива при ягодите и се оставят 30 минути да се накиснат. Може да се разбъркат от време на време, за да се натопят всички добре в сиропа. 
Бисквитите с помоща на робот или блендер се натрошават много на ситно (като пясък). Маслото се разтопява. Смесват се в купа. Тавичката за тарта се намазва са масло. Бисквитите се изсипват в тавичката, равномерно се разпределят и много хубаво се притискат по дъното и стените й. Покрива се със стреч фолио и се оставя в хладилника, за да се втвърди.
В отделна купа се слагат сметаната и пудрата захар. Отначало с миксера се разбива на ниска скорост до поемането на захарта. След това, скоростта се увеличава максимално и се бие до сгъстяването й.
Ягодите се изцеждат от сиропа.Тавичката се вади от хладилника и блата много внимателно се освобождава от нея. Ако не излиза лесно, се изчакват 5 минути на стайна температура. Сметаната се разстила равномерно върху блата, чак до ръбовете му и се заглажда с помоща на шпатула за торта. Отгоре се нареждат ягодите, започвайки от края с най-големите парченца към центъра с най-малките. След това, много леко с четка се намазват ягодите с останалия сироп. Той може да се използва допълнително за заливка на тарта при сервиране.
Тарта се съхранява в хладилника.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар