сряда, 1 февруари 2017 г.

Напукани сладки



Днес публикувам рецептата за едни напукани сладки, които бяха много популярни по коледните празници, може би заради това че изглеждат като "снежни" от пудрата захар по тях. Тези сладки ги правя за втори път и съм очарована от тях. Приготвят се лесно и са много вкусни, особено за любителите на шоколада. Отвън са твърди и хрупкави, а отвътре меки и мноого шоколадови, наподобяващи вкуса на брауниз. А и като численост излизат много - на мен ми излязоха около 70 бройки (в зависимост от големината на топчетата, които се приготвят). Чудесни са за похапване с кафе или какао или когато искаме да се подсладим, особено с шоколадов вкус. Ето и рецептата:

Продукти:
250 гр. брашно
100 гр. какао на прах
едно и половина пакетче бакпулвер
половин чаена лъжичка сол
2 големи яйца (размер L)
400 гр. кафява захар
125 мл. олио
1 ванилия
150 гр. пудра захар

Приготвяне:
В купа се смесват и пресяват сухите съставки: брашното, какаото, бакпулвера, солта и ванилията. Бъркат се с тел до смесването им.
В друга по-голяма купа се слагат леко разбитите яйца със захарта и се разбиват до побеляване. Прибавя се олиото и пак се разбива.
Към мокрите съставки се прибавят сухите, малко по малко разбивайки на минимална скорост с миксера.При предпоследното и последното прибавяне на сухите продукти  се омесва на ръка, защото сместа става много гъста като тесто. Прави се на топка, слага се в по-малка купа, покрива се със стреч фолио и се оставя в хладилника за най-малко два часа, за да се стегне добре. Може да се остави и до следващия ден.
След като масата престои достатъчно време, фурната се загрява на 180 градуса. С помоща на лъжица се вземат равни количества от сместа (около 18-20 гр.) и се образуват топчета. Когато направим топчета достатъчни за напълването на една тава, ги овалваме обилно в пудра захар и ги нареждаме в тавата на разстояние едно от друго, защото при печенето топчетата се превръщат в по-големи напукани сладки. Пекат се за около 10 минути, докато се приготвя останалото количество от сместа. При ваденето от фурната са все още меки и внимателно с върха на метална шпатулка се преместват върху кухненска решетка да изстиват и след като се охладят, се втвърдяват.
Съхраняват се в кутия на сухо и проветриво място. Не мога да кажа точно колко време издържат, защото у нас се изчерпаха бързо.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар