сряда, 2 юни 2021 г.

Козунак




 

Тази година за Великден, се престраших да направя домашен козунак. И казвам престраших се, защото направата на козунаци ми се струваше много сложна - то месене, то втасване, подходяща стайна температура, оплитане и т.н. Аз нямам абсолютно никакъв опит в това и не вярвах че ще се справя. Това стана, благодарение на тази сполучлива рецепта, на милият глас и невероятните и разбираеми пояснения на нейната авторка Вали от канала й в Yo Tube:  https://www.youtube.com/watch?v=HlCaBtHH5Jw. Благодаря за споделената рецепта!Козунакът ми се получи много вкусен, ароматен и най- важното, целият на конци! Ето и рецептата:


Продукти:

600гр. пресято брашно за козунаци

1 пакетче суха мая

180 мл. леко затоплено прясно мпяко

180 гр. разтопено масло

4 яйца размер М + 1 яйце за намазване

1 ч. лъж. сол

130 гр. захар

1 пакетче ванилова захар

настъргана кора от 1 лимон

80 гр. бели и черни стафиди

2 суп. лъж. ром

захар за поръсване

шепа филирани бадеми


Приготвяне:

Първо направих маяната смес: в малка купичка слагам 2 ч. лъж. от захарта, маята и половината от леко затопленото мляко. Добавям и 2-3 ч. лъж. от брашното, разбърквам добре и оставям да шупне за около десетина минути.

В друга купа смесвам яйцата, захарта, солта и останалото мляко, разбивам добре и прибавям половината от разтопеното масло.

В голяма купа слагам пресятото брашно с ваниловата захар и настърганата лимонова кора. Образувам кладенче и в него изсипвам яйчената и маяната смеси, и с помоща на миксер с бъркалките за тесто, замесвам леко. Прибавям и останалата част от разтопеното масло, бъркам малко с миксера и след това го прехвърлям на работния плот. Получава се доста лепкаво тесто и с намазнени с олио ръце, започвам да го меся, докато стане хубаво, гладко и нелепнещо. Месих го около 40 минути, като при месенето, около десетина пъти го удрях в плота, завивах го на плик и го разпъвах, за да се отдели глутена и на 2-3 пъти го оставях да си почива за около десетина минути. Така тестото ми се получи много гладко и еластично. Оставих го в намаслена купа, покрих го със стреч фолио, и с кърпа, и отново го оставих да втасва за около един час.

В малка купичка сложих стафидите, полях ги с рома, и ги оставих да го попият.

След втасването на тестото, прибавих стафидите, и леко го измесих, колкото да ги поеме.

Образувах тестото на две дълги ленти и ги сплетох така че, да се получи кръгла форма на козунака / В Интернет пространството има много видео клипове показващи различни начини на оплитане. Аз като начинаеща, избрах по-лесен и класически вариант /. Готовият сплетен козунак го поставих в кръгла намазнена форма с диаметър 24 см., покрита с хартия за печене. Оставих го да втасва отново, докато напълни формата.

Преди печене, намазах козунака с яйце, поръсих го със захар, и с намокрени и изцедени на лист кухненска хартия филирани бадеми. Изпекох го в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 50 минути. Задължително трябва да се проверява с дървена клечка за готовност, особено в средата на козунака.


Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар