четвъртък, 15 март 2012 г.

Сарми със зелеви листа


Продукти:
500 гр. кайма
1 стрък праз
150 гр. ориз
1 кисела зелка
олио (зехтин), сол, чер и червен пипер, чубрица

Приготвяне:
Празът се нарязва на ситно. Каймата се запържва в мазнината, докато стане на трохи, след което се прибавя праза. Подправя се със сол, чер и червен пипер, чубрица и се добавя ориза. Налива се една чаша вода и се оставя да се задушава, докато се изпари водата.
Зелевите листа се почистват от грубите им части. Във всяко листо се слага по 1-2 лъжици от плънката и се завиват сарми, които се нареждат плътно една до друга в тенджера, на която дъното е покрито с изрезки от зелевите листа. Захлупват се с чиния, налива се вода или зелев сок, колкото да ги покрие и се оставят да врат на тих огън до готовност.
По желание сармите може да се сервират със застройка от 1/2 кофичка кисело мляко, 1 жълтък и 1 суп. л. брашно. Жълтъка се разбива добре, прибавя се киселото мляко и брашното. Бърка се на слаб огън до завиране, след което на струйка се прибавя бульона от варенето на сармите при непрекъснато бъркане. Така получената застройка се загрява до завиране при постоянно бъркане, за да не се пресече. Сармите се заливат с готовия сос и се сервират.

Няма коментари:

Публикуване на коментар