четвъртък, 8 септември 2011 г.

Рататуй



Рататуй е френско зеленчуково ястие, произлизащо от известния с вкусни специалитети и ароматни подправки регион на Прованс, и по-специално от района на град Ница.
Тази традиционна яхния, е била често сервирана на трапезите на бедните селяни. Основните продукти в нея са: домати, тиквички, патладжан, чушки, лук и чесън, подправени с типичните провансалски подправки - мащерка, босилек, розмарин и разбира се, готвена със зехтин.
Има и друг, по-съвременен и изискан вариант за приготвянето му, в който нарязаните продукти се нареждат ветрилообразно и се пекат на фурна или скара.
Това ястие може да се сервира самостоятелно, както топло, така и студено,  придружено с ориз, паста,  картофи  или като гарнитура на местни ястия, ако е печено.

Продукти:
1 патладжан
2 тиквички
2 чушки
2 глави лук
4-5 скилидки чесън
4 домата
250 мл. доматена паста
зехтин, сол,чер и червен пипер
розмарин, мащерка, босилек и магданоз

Приготвяне:
Лукът и чесънът се нарязват на ситно, доматите се настъргват, а останалите продукти се нарязват на кубчета.
В зехтина се задушават лука и чесъна, прибавя се патладжана, позапържва се добре и се прибавят чушките, тиквичките и настърганите домати. Налива се доматената паста и се поръсват подправките.
Ястието се оставя да къкри на слаб огън, до готовност на продуктите. При сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.


Няма коментари:

Публикуване на коментар