неделя, 28 август 2011 г.

Панна кота с малинов сос



Продукти за 4 порции:
400 мл. течна неподсладена сметана (аз използвам животинска)
3-4 лъж. захар
1 пак. желатин
30 мл. студена вода
1/2 ампула есенция ром

Продукти за малиновия сос:
200 гр. малини
200 гр. захар
12 малини за украса

Приготвяне:
Желатинът се се смесва с водата в метален съд и се оставя около 5 мин. да набъбне.
Сметаната се изсипва в друг метален съд и се прибавя захарта. Слага се на водна баня да се затопли (без да завира), като постоянно се бърка.Сваля се от котлона и се прибавя есенцията.
Набъбналият желатин също се слага на водна баня, да се разтвори при постоянно бъркане (и той не трябва да завира). Когато вече е течен, топлата сметана се излива към горещия желатин и се разбърква добре.
На четири огнеопорни чашки стените и дъната се намазват с масло и в тях се налива готовата смес. Прибират се в хладилника за около 4-5 часа, за да се стегне желатина.

Приготвяне на малиновия сос:
Малините се измиват и заедно със захарта се слагат в подходящ съд на котлона. Варят се до сгъстяване на слаба температура. Когато са готови се свалят от котлона, оставят се да поизстинат и се прецеждат през цедка.

Преди сервиране, всяка една от чашките с желираната сметана, се потапя за секунди в гореща вода и с остър нож внимателно се отделя от стените. Обръща се върху десертна чиния, залива се с малиновия сос и се украсява с пресните малини.


Добър апетит! 


Няма коментари:

Публикуване на коментар