петък, 8 април 2022 г.

КОЗУНАК






Още една сполучива рецепта за козунак, която влиза в графа "Любими".
Взех я от канала в Yo Tube-ВкусноуВали:https://www.youtube.com/watch?v=jdRx12exXU0&list=LL&index=3&t=500s
Много благодаря на Вали, за вкусната рецепта:

Продукти:
За маяната смес:
1 пакетче суха мая
1 суп. л. захар
30 мл. топло прясно мляко
2-3 суп. л. брашно

За яйчената смес:
3 яйца
160 гр. захар
1 ванилия
2 суп. л. олио
50 гр. кисело мляко
щипка сол
70 мл. прясно мляко
настъргана лимонова кора

600 гр. брашно
100 гр. разтопено краве масло
150 гр. стафиди
2 суп. л. ром
1 жълтък +1 суп. л. прясно мляко за намазване
малко захар с няколко капки вода за поръсване


Приготвяне:
В купичка се слагат маята, захарта, топлото мляко и брашното. Разбъркват се, купичката се покрива със стреч фолио, завива се с кърпа и се оставя за 10-15 мин. на топло, да втасва.
В друга купа се разбиват с миксер яйцата и захарта, до побеляване. Прибавят се ванилията, олиото, киселото мляко, прясното мляко, щипката сол и настърганата лимонова кора. 
В трета голяма купа се пресява брашното. Образува се кладенче и в него се слагат маяната и яйчената смес и се замесва тесто за около 15 мин. Намазва се с разтопено масло и се оставя да почине 10 мин., покрито с кърпа. След това се меси, за да се интегрира маслото, като се прибавя малко по малко, до пълното му усвояване. Това е същинското месене на тестото при което то се опъва, разпъва, прегъва се на плик и пак се разпъва, дори се удря в работния плот, и при всичкото това месене и разпъване, трябва да се оформят мечтаните конци. Оформя се на топка, оставя се в купата, предварително намазана с олио,  в която е замесено тестото. Покрива се със стреч фолио и отгоре с 1-2 кърпи, и се оставя на топло, да втасва за около един час.
След втасването, като е утроило обема си, тестото се разделя на шест топки. Всяка една топка, се разточва на вертикален овал с дебелина 5-6 см. Едната част, от половината нагоре, с нож за пица се нарязва на лентички, а в долната част на цялата половина се слага по една лъжица стафиди и се загъва нагоре до края, като лентичките трябва да останат най-отгоре и впоследствие му придават красота. Всяка една, така оформена топка,се нарежда една до друга, и в средата също, в намаслена тавичка или форма. Така оформеното тесто се покрива с кърпа и отново се оставя да втасва, за около час, след което се намазва с разбит жълтък и малко мляко, поръсва се с намокрена захар и се пече на 180 градуса, за около 40 минути.



Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар