Този обикновен сладкиш от яйца, захар и брашно, украсен с шоколадови яйца или фигурки е типичен за испанската област Каталуния, който се яде на Великден.
Продукти:
6 яйца
6 суп. л. захар
6 суп. л. брашно
настъргана кора от лимон
За глазурата:
1 ч. ч. пудра захар
4 суп. л. прясно мляко (или повече според желанието за гъстота)
За украса:
11 малки шоколадови яйчица
цветни захарни пръчици
Приготвяне:
Белтъците се разделят от жълтъците и се разбиват на "сняг" заедно с 3 суп. л. захар.
Жълтъците се разбиват с останалите 3 суп. л. захар и настърганата кора от лимон. След това се смесват с разбитите белтъци, разбъркват се внимателно и се прибавя брашното, след което още веднъж внимателно се разбърква. Готовата смес се излива в намаслена и набрашнена форма за сладкиши. Пече се на 175 градуса за около 25 мин.
Глазурата се приготвя като се смесва пудрата захар и млякото, и се разбъркват на слаба степен на котлона. Млякото се прибавя с лъжичка, малко по малко, за да не се прекали с млякото и да стане рядко.
Охладеният сладкиш се залива с готовата глазура и се украсява с яйчицата и цветните пръчици.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар