Продукти:
8 бр. чушки от сорта Долма
400 гр. кайма
150 гр. ориз
1 глава лук
1 суп. л. чубрица
сол и чер пипер
50 мл. олио
Продукти за белия сос:
1 кофичка кисело мляко
3 яйца
2 суп. л. брашно
сол
Приготвяне:
Чушките се почистват от семената им и се измиват.
В тиган със загрята мазнина се запържва лука нарязан на ситно. Прибавя се каймата и се бърка, докато стане на трохи. Подправя се с чубрицата, сол и чер пипер. Към каймата се прибавя изчистеният и измит ориз, разбърква се, налива се малко вода и се оставя да къкри около десетина минути или докато поизври водата и оризът набъбне. С така приготвената смес се пълнят изчистените чушки.
Нареждат се в тавичка и се налива вода, колкото да покрие чушките до средата им. Печат се на 170 градуса за около 30 мин.
Приготвяне на белия сос:
В малка тенджерка се разбиват яйцата с брашното, киселото мляко и сол на вкус. Долива се соса, в който са врели чушките в тавичката. Поставя се на котлона и на тих огън се бърка до сгъстяване. Ако се получи много гъст сос, се прибавя малко топла вода.
Чушките се сервират по две в чиния, полети с белия сос.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар