вторник, 3 януари 2012 г.

Коледни меденки



Продукти:
1 ч. ч. захар
1 ч. ч. олио
1/2 ч. ч. мед
1 яйце
500 гр. брашно
1 суп. л. канела
1/2 суп. л. джинджифил
1 бакпулвер
1 суп. л. ром

Приготвяне:
Брашното, заедно с бакпулвера се пресяват. Яйцето се разбива, добавят се меда, олиото, захарта, канелата, джинджифила и рома. В брашното се образува кладенче и се изсипва сместа, разбърква се и се меси докато се получи меко тесто. Оставя се в хладилника за 30 мин. След това, тестото се разделя на 5-6 топки, всяка една от тях се разточва и с помоща на формички се изрязват меденките. Поставят се в тава, покрита с хартия за печене и се пекат на 180 градуса за около 5-6 мин. За да станат по-хрупкави меденките, се запичат малко повече време.
След като изстинат, готовите меденки се потапят цели или наполовина в разтопен на водна баня шоколад или се украсяват с помоща на пош или шприц, с глазура от 1 белтък разбит с 150 гр. пудра захар, като се оставят да изсъхнат.
Готовите меденки се съхраняват най-добре в затворени метални кутии.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар