понеделник, 7 март 2011 г.

Ориз с праз и маслини




Продукти:
2 ч. ч. бланширан ориз
6 ч. ч. бульон (вода)
3-4 стръка праз
1 морков
1 шепа маслини (обезсолени)
3-4 суп. л. олио (зехтин)
сол, чер пипер, магданоз

Приготвяне:
Празът се почиства и се нарязва. Маслините се обезкостяват и се нарязват. Морковът се нарязва на ситно.
В тиган се загрява олиото и се добавя праза, ориза и моркова. Оризът се разбърква добре, така че всички зрънца да се овалят в мазнината. След 1-2 мин. се добавя 1 чаша от бульона и на много тих огън се оставя докато оризът абсорбира течността, като не се разбърква.
Пресипва се в тава, добавят се маслините, солта, черния пипер и останалия бульон (вода).
Ястието се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса около 30 мин. или докато цялата течност се абсорбира и оризът омекне.
Тавата се изважда и се покрива с кърпа и се оставя за 15 мин.Преди да се покрие с кърпата по желание се нареждат няколко парченца масло върху ястието за допълнителен вкус.
Преди сервиране се поръсва със ситно нарязан магданоз.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар