вторник, 27 февруари 2018 г.

Свинско контра филе с портокалов сос



Обичам сладко-соления вкус. И любимите ми хора у дома също. Сега, когато на пазара има много портокали и са изключително сочни, реших да направя контра филето, което е достатъчно сухо месо със сос от портокали.
И за гарнитура сварих био ориз със микс от сушени зеленчуци.
Получи се невероятно вкусно и екзотично ястие, което се приготвя много бързо и лесно. Ето и рецептата:

Продукти за три порции:
6 филийки нарязано контра филе
250 мл. прясно изтискан портокалов сок 
1 голяма глава лук
1 лъжица захар
сол на вкус
зехтин /олио/

За гарнитурата:
1 чаша ориз
2 чаши вода
1 лъжица микс от сушени зеленчуци
сол на вкус


Приготвяне:
Филийките месо се запържват в тиган със зехтин, до зачервяване, след което се изваждат от тигана и се оставят настрани.
Лукът се нарязва на полумесеци и се слага в същия тиган, където се е изпържило месото, да се задушава. След това месото се връща в тигана при лука, налива се портокаловият сок, прибавя се захарта, посолява се на вкус и се оставя да се готви на бавен огън за около 20 минути.
Ако сосът се получи доста гъст, може да се разреди с чаша гореща вода и да поври още малко.
 Ако сосът остане рядък, може да се сгъсти с 1 лъжица царевично брашно, разтворено в чаша вода или портокалов сок, и да се прибави към готвеното, и да се остави да ври още 5 минути.
Гарнитурата се приготвя, като измития ориз се слага в тенджерка с 2 чаши вода, сушените зеленчуци и сол на вкус, и се оставя да се свари до готовност, като от време на време се поразбърква.
Сервират се по две филета на порция, придружени с ориза и залети с портокаловия сос.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар