събота, 24 март 2018 г.

Портокалов кекс



Докато сме, все още в сезона на портокалите, днес споделям още една рецепта с тях. Този път става дума за любимия ни портокалов кекс, който приготвям цяла зима. 
Кексът е лесен, ароматен и много сочен, заради сиропа с който го заливам накрая.
Ето и рецептата:


Продукти:
120 гр. масло
240 гр. брашно
настърганата кора на два портокала
180 мл. прясно изтискан сок от портокалите
180 мл. течна готварска сметана
2 ванилии
1 бакпулвер
1 лъжичка сода бикарбонат
250 гр. захар
3 яйца
За сиропа:
120 мл. прясно изтискан сок от портокали
50 гр. захар

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Формата за кекс се намазва с масло и се поръсва с брашно.
Кората на портокалите се настъргва и сокът им се изтисква.
Смесват се 60 мл. от портокаловия сок със сметаната.
Брашното се пресява заедно с ванилията, бакпулвера и содата.
Маслото се разбива с портокаловата кора и захарта, до побеляване. Прибавят се яйцата, едно по едно. Прибавят се пресятото брашно, сметаната и останалия портокалов сок, редувайки се - течни, сухи, течни, сухи съставки, и така докрая. 
По желание, в този момент, може да се добавят шепа шоколадови капки и се разбърква.
Сместа се излива във формата за кекс, потупва се няколко пъти на кухненския плот, за да се намести добре и се пече за около 50 минути.
След като кексът е готов, се вади от фурната, изчакват се десетина минути, след което се освобождава от формата и се оставя на кухненска решетка да се охлади напълно.
Докато кексът изстива, се приготвя сиропа: портокаловият сок заедно със захарта се слага да заври на слаб котлон за около четири минути, след което се оставя да поизстине.
Кексът се надупчва с дървено шишче и сиропа се излива върху него.
За да попие добре сиропа, кексът трябва да бъде все още топъл.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар