Сезонът на черешите е към своя край. Преди няколко дни използвах момента, че все още ги има и направих любимата ни тортичка. Тази популярна торта произлиза от района на Баден в красивата планина Шварцвалд, която посетих преди много години в Германия. Там има много запазени традиции в бита на хората и една от емблемите на района е прочутата черешова торта. В превод, името Шварцвалд означава Черна гора. Тортата се приготвя от шоколадови блатове, напоени с черешов ликьор, съединени с черешово сладко и сметанов крем и типичните за района горски череши. Отгоре цялата се поръсва с шоколадови стърготини. Невероятно съчетание на вкусове!
По принцип, тортата се приготвя лесно, но се нуждае от повече време за подготовката и монтажа. Например, аз в късния следобед на единия ден изпекох блата и го оставих цяла нощ да почине. На следващия ден, с лекота успях да го разрежа на две равни части. И после започнах сглобяването. И впоследствие имаше няколко часа да престои в хладилника, да почива и да улегнат различните вкусове на тортата.
Ето и рецептата:
Продукти за блатовете:
100 гр. бяла захар
100 гр. кафява захар
110 гр. масло (нарязано на кубчета и размекнато на стайна температура)
2 яйца
1 ванилия
170 гр. брашно
50 гр. какао
1 ч. лъж. сода бикарбонат
1/2 ч. лъж. сол
230 мл. прясно мляко
1 ч. лъж. ябълков оцет
Продукти за крема и украсата:
400 гр. сметана (с минимум 30 % масленост)
1 ванилия
60 гр. пудра захар
200 гр. череши
сироп от 100 мл. вода и 100 гр. захар
60 мл. черешов ликьор
2 суп. лъж. черешов конфитюр
100 гр. шоколадови стърготини
50 гр. разтопен натурален шоколад
кръгла форма за печене с диаметър 22 см.
Приготвяне:
Лъжицата с оцет се прибавя към млякото, разбърква се и се оставя настрани.
Маслото се разбива с двата вида захар. Прибавят се яйцата, едно по едно.
Сухите съставки се пресяват в купа и се смесват. Прибавят се към яйцата, редувайки се с млякото, на три пъти, започвайки от сухите съставки и завършвайки с тях. Сместа се обърква с шпатула.
Формата се намазва с олио и дъното и стените й се покриват с хартия за печене. Сместа се излива, потупва се леко дъното й, за да се намести равномерно и се пече на 180 градуса за около 60-70 минути.
След изпичането се охлажда върху кухненска решетка и впоследствие се разрязва на две равни части.
Черешите се измиват. Десетина бройки от тях, с опашките им, се подсушават и се отделят настрани за украсата. Останалите се разрязват на половина и се вадят костилките.
Приготвя се сиропа, като водата и захарта се слагат на котлона да заврат и захарта да се разтопи напълно, след което се оставя да се охлади и после се добавя черешовия ликьор.
Сметаната, както и бъркалките на миксера и купата в която ще се разбива, трябва да бъдат много студени, за да се разбие сметаната добре.Преди да започне да се сгъстява, се прибавят ванилията и пудрата захар.
Натуралният шоколад се разтопява на водна баня и в него се потапят целите череши, които са отделени за украса. Оставят се върху лист хартия за печене, за да се стегне шоколада и после се съхраняват в хладилника.
Тортата се сглобява по следния начин:
Първия блат, с помоща на четка се напоява добре със сиропа.Отгоре се намазва със черешовия конфитюр и отгоре се покрива с дебел слой сметана. Върху сметаната се нареждат черешите една до друга, с разреза надолу. Покриват се със слой сметана и се слага втория блат с разрязаната страна надолу .
Отгоре и по стените на тортата се намазва обилно със сметана, като се подравнява с помоща на шпатула. Шоколадовите череши за украса се нареждат по края равномерно. И цялата торта се поръсва с шоколадовите стърготини.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар