понеделник, 2 януари 2017 г.

Бананов кекс с шоколад



Честита Нова Година на всички читатели на Моите ястия! Бъдете здрави и щастливи! Бъдете изпълнени с много любов и светлина! Нека през Новата година ви съпътстват много поводи за радост, щастливи мигове и вкусни и красиви трапези с любимите ви хора!
Днес публикувам една много любима рецепта на семейството ми: невероятно вкусният и ароматен бананов кекс с мека текстура отвътре и хрупкава коричка отвън и с добавка на парченца шоколад. 

Продукти:
3 яйца (размер L)
150 гр. бяла захар
100 гр. кафява захар
160 гр. меко масло на стайна температура
125 гр. кисело мляко
300 гр. обелени и намачкани банани
270 гр. брашно
1 бакпулвер
щипка сол
около 180-200 гр. шоколадови капки

Приготвяне:
Формата за кекс се намазва с масло и се поръсва с брашно.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Бананите се обелват, режат се на колелца и се намачкват с вилица.
В голяма купа се разбиват яйцата с двата вида захар, с миксер на максимална скорост до побеляване. Добавят се размекнатото масло, киселото мляко и намачканите банани и отново се разбиват на средна скорост.
В друга купа се смесват и пресяват брашното, солта и бакпулвера. Прибавят се към мократа смес, бъркайки първо с шпатула и след това с миксера на средна скорост. Прибавят се шоколадовите капки и се разбъркват с шпатула.
Готовата смес се изсипва във формата за кекс, потупва се няколко пъти на работния плот, за да се намести добре сместа навсякъде и да не остават празнини, след което се пече за около един час на 180 градуса.
След изпичането, изстива десетина минути, вади се внимателно от формата и се оставя върху кухненска решетка за да се охлади напълно.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар.


Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар