По случай имения ден на мъжа ми, направих този чийзкейк, вместо торта. У нас чийзкейковите са на почит. Винаги предпочитаме по-свежата им и нежна текстура, вместо блатове, кремове и т.н. И този влезе в класацията "любими" - бърз, лесен и много вкусен.
Продукти за бисквитения блат:
200 гр. обикновени бисквити
120 гр. масло
Продукти за желираната смес:
1 пакетче желатин (10 гр.)
4 суп. лъжици студена вода
125 мл. прясно мляко
500 гр. сирене крема (тип Филаделфия)
400 гр. конфитюр от горски плодове
200 гр. сладкарска студена сметана
60 гр. пудра захар
Приготвяне:
Бисквитите се натрошават на много ситно в кухненски робот. Друг начин за натрошаването им е да се поставят в торбичка за замразяване с цип и да се прекарва някоклко пъти отгоре с точилка до пълното им натрошаване. Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитите. Смесват се добре с помоща на дървена шпатула и се изсипват върху дъното на формата в която ще бъде чийзкейка. Заглаждат се равномерно по цялото дъно и така приготвения блат се оставя в хладилника, докато се приготви желираната смес. Искам да отбележа че формата трябва да бъде демонтираща (с откопчаващи се стени).
Желатинът се смесва с водата и се оставя настрани.
Млякото се затопля на котлона, без да завира, отдръпва се от огъня и в него се изсипва желатина и се разбърква много добре с тел, за да не останат гранулки. Прибавя се сиренето крема и се разбърква с тела, докато стане пухкаво. Четири- пет супени лъжици се отделят от конфитюра за украса и останалото количество се добавя към сиренето крема. Разбива се добре с тела и се прибавя половината пудра захар.
Отделно студената сметана се разбива с останалото количество пудра захар, с помоща на миксер. Прибавя се към сместа за чийзкейка с леки въртеливи движения с помоща на шпатула , за да не падне сместа и да остане пухкава. Готовата смес се изсипва върху бисквитения блат, заравнява се хубаво и формата се тръсва няколко пъти в плота за да се намести добре.
Отделеният конфитюр за украса се затопля в микровълновата или на котлона, за да стане по-рядък. С лъжичка се взема от него и се поставя върху повърхността на чийзкейка. Върху така поставеното петно конфитюр с помоща на дървена клечка за шиш се правят въртеливи движения за да се получи мраморна украска. По същия начин се процедира върху останалата повърхност на чийзкейка до пълното му украсяване. Много важен трик, който искам да споделя е, че след всяка поставена лъжичка конфитюр и разбъркването с клечката, същата тази трябва да се измива и забърсва и тогава пак да се ползва.
Готовият чийзкейк се оставя в хладилника за цяла нощ, за да се стегне напълно. На следващия ден внимателно се освобождава от формата, ако има нужда се заглажда по края с топла шпатулка и се сервира.
Добър апетит!
Продукти за бисквитения блат:
200 гр. обикновени бисквити
120 гр. масло
Продукти за желираната смес:
1 пакетче желатин (10 гр.)
4 суп. лъжици студена вода
125 мл. прясно мляко
500 гр. сирене крема (тип Филаделфия)
400 гр. конфитюр от горски плодове
200 гр. сладкарска студена сметана
60 гр. пудра захар
Приготвяне:
Бисквитите се натрошават на много ситно в кухненски робот. Друг начин за натрошаването им е да се поставят в торбичка за замразяване с цип и да се прекарва някоклко пъти отгоре с точилка до пълното им натрошаване. Маслото се разтопява и се прибавя към бисквитите. Смесват се добре с помоща на дървена шпатула и се изсипват върху дъното на формата в която ще бъде чийзкейка. Заглаждат се равномерно по цялото дъно и така приготвения блат се оставя в хладилника, докато се приготви желираната смес. Искам да отбележа че формата трябва да бъде демонтираща (с откопчаващи се стени).
Желатинът се смесва с водата и се оставя настрани.
Млякото се затопля на котлона, без да завира, отдръпва се от огъня и в него се изсипва желатина и се разбърква много добре с тел, за да не останат гранулки. Прибавя се сиренето крема и се разбърква с тела, докато стане пухкаво. Четири- пет супени лъжици се отделят от конфитюра за украса и останалото количество се добавя към сиренето крема. Разбива се добре с тела и се прибавя половината пудра захар.
Отделно студената сметана се разбива с останалото количество пудра захар, с помоща на миксер. Прибавя се към сместа за чийзкейка с леки въртеливи движения с помоща на шпатула , за да не падне сместа и да остане пухкава. Готовата смес се изсипва върху бисквитения блат, заравнява се хубаво и формата се тръсва няколко пъти в плота за да се намести добре.
Отделеният конфитюр за украса се затопля в микровълновата или на котлона, за да стане по-рядък. С лъжичка се взема от него и се поставя върху повърхността на чийзкейка. Върху така поставеното петно конфитюр с помоща на дървена клечка за шиш се правят въртеливи движения за да се получи мраморна украска. По същия начин се процедира върху останалата повърхност на чийзкейка до пълното му украсяване. Много важен трик, който искам да споделя е, че след всяка поставена лъжичка конфитюр и разбъркването с клечката, същата тази трябва да се измива и забърсва и тогава пак да се ползва.
Готовият чийзкейк се оставя в хладилника за цяла нощ, за да се стегне напълно. На следващия ден внимателно се освобождава от формата, ако има нужда се заглажда по края с топла шпатулка и се сервира.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар