Ето и рецептата:
Продукти за 4 пици с диаметър на тавичките 29 см.:
За тестото:
1 кг. брашно
6 лъж. зехтин
2 лъж. захар
50 гр. мая за хляб
30 гр. сол
600 мл. вода
За плънката:
500 мл. доматена паста
400 гр. моцарела
зехтин
сол
листа пресен босилек
Приготвяне на тестото:
Маята се натрошава в малка купа и се смесва със захарта. Налива се малко хладка вода, разбърква се и се оставя да шупне.
В друга малка купичка се налива 100 мл. вода и в нея се разтваря солта.
В голяма купа се пресява брашното и се прави кладенче. В него се налива маята, водата със сол, зехтина и останалата водата малко по малко, като се замесва тесто. След това се прехвърля на набрашнена повърхност и се меси докато, се получи гладко и еластично тесто. Готовото тесто се прави на топка, намазва се със зехтин, поставя се отново в купата, покрива се с кърпа и се оставя да престои 2 часа на топло място без течение, докато удвои обема си.
Приготвяне на плънката:
Моцарелата се реже на малки кубчета.
Доматената паста се подправя със сол и зехтин.
Тавичките се намазват добре с олио.
Тестото се разделя на 4 части, като всяка една от тях се разтегля с намаслени с олио ръце и след това се разстила с пръсти в тавичката. Намазват се с доматената паста и отгоре се разпределя моцарелата.
Поливат се със струйка зехтин и се пекат в предварително загрята фурна на 220 градуса с включен вентилатор за около 15-20 мин. Изпекоха се добре, но тази, която беше най-отгоре беше най-добре запечена. Изкарах първо нея и оставих във фурната за около още 5 мин. да се запече и втората. Извадих я и така процедирах и с третата и четвъртата пица.
Готовите пици се сервират, украсени с пресни листенца босилек, които аз този път не успях да намеря.
Няма коментари:
Публикуване на коментар