понеделник, 6 февруари 2012 г.

Карамелизиран ананас


Продукти:
1 ананас
150 гр. кафява захар
1 портокал
4-5 карамфила
1 ч. л. канела
индийско орехче
80 мл. ром

За соса от боровинки:
1 лъж. захар
1 шепа сини боровинки

Приготвяне:
Ананасът се обелва и се нарязва на колелца, като сърцевината му се отстранява. Готовите шайби се нареждат в тава.
Портокалът се измива добре и кората му се настъргва върху захарта. Настъргва се също и индийското орехче. Зрънцата карамфил се слагат в кърпа и се начукват на ситно. Заедно с канелата се прибавят към захарта и всичко се разбърква добре.
Шайбите ананас се поръсват обилно с така приготвената захар с подправки. Ромът се налива във всяка празна сърцевина на шайбите и накрая всички шайби се напръскват отгоре с останалото количество ром.
Пече се на 220 градуса в загрята фурна за около 15 мин.
Ананасовите шайби могат да се сервират самостоятелно или полети със сос от боровинки и украсени с розичка разбита подсладена сметана.

Приготвяне на сосът от боровинки:
Полученият сироп от печенето на ананаса се налива в малка тенджерка, добавят се 1 лъж. захар и боровинките. Варят се до получаване на по-рядък сос, като се бърка с дървена лъжица, след което се пасирва.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар