сряда, 19 декември 2012 г.

Mazapan


Масапанът е един от най-предпочитаните коледни десерти в Испания. На коледната испанска трапеза, винаги специално място заема той. Много вкусен и здравословен, той се приготвя изключително лесно и се състои, основно от равни количества бадеми и захар, които в някой рецепти се варят в захарен сироп, а в други продуктите се смесват без топлинна обработка. Неговата текстура отвън е хрупкава, а отвътре - деликатна и мека, с особен вкус и мирис на бадеми. Може да се моделира в различни и атрактивни форми и цветове.
Точният произход на масапана не се знае, макар че е много вероятно да произлиза от арабските народи на Персия, Сирия, Саудитска Арабия в ранното средновеконие и впоследствие рецептата е била пренесена в Андалуска Испания, където става изключетелно популярна на Иберийския полуостров между християни, мюсулмани и евреи.
Друга теория за произхода на масапана е, че той през 13 век е бил използван като заместител на хляба от монахините в един манастир в испанския град Толедо, поради лошите реколти на зърнените култури.
Също така се предполага, че някакъв благороден андалуски мюсулманин е направил този вкусен и изтънчен десерт като подарък към арабската принцеса на Толедо.
Днес масапанът произвеждан в този испански град се слави с най-добро качество.
Ето и моята рецепта, която научих преди време, когато живях там:

Продукти:
250 гр. бадеми
200 гр. пудра захар
1 белтък

Приготвяне:
Бадемите се бланшират за кратко във вряща вода, изцеждат се и се претриват между ръце. Така много лесно се обелват, след което се смилат в кухненския робот. Смесват се със захарта, прибавя се белтъка и се омесва тесто. Ако остане сухо, се прибавя още един белтък. Омесва се много добре, докато престане да полепва по работния плот. С мокри ръце се взема парченце от тестото и се оформят  фигурки, каквито желаем, които се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Аз предпочетох да ги оформя на топчета и ги сложих в хартиени капсули за бонбони. Отгоре се намазват с жълтък и на някои от тях сложих по едно филирано бадемче.
Запичат се в загрята на 250 градуса фурна за около 3 мин., до леко зачервяване, като тавата се поставя на средно ниво във фурната. Охлаждат се напълно и тогава се отлепят от хартията.  Съхраняват се в метална кутия за храна.

Добър апетит!


Няма коментари:

Публикуване на коментар