Продукти за блата:
200 гр. брашно
70 гр. пудра захар
125 гр. масло
1 ванилия
1 щипка сол
1 жълтък
олио за намазване на формата
сух бял боб или грах
Продукти за крема:
300 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
3 яйца
3 жълтъка
140 гр. пудра захар
какао за поръсване
Приготвяне:
Брашното се смесва със захарта, ванилията и солта. Прави се кладенче в което се изсипват 2 суп. л. вода и жълтъка. Прибавя се студеното масло, нарязано на парчета. Със студени ръце много бързо се смесват продуктите, докато станат на трохи. Замесва се гладко тесто. Завива се с прозрачно фолио и се оставя за 1 час в хладилника.
Фурната се загрява на 200 градуса. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност, с размери малко по-големи от диаметъра на формата. Навива се на точилката и се премества в намаслената форма, като се оформя ръб по стените. Отгоре тестото се покрива с хартия за печене и върху нея се изсипва бобът. Пече се 10 мин., след което се изважда и се отстраняват хартията и боба. Пече се още 8 мин, докато стане хрупкаво, изважда се и се оставя да изстине.
Шоколадът се нарязва на парчета и се разтопява заедно с маслото на водна баня. Оставя се да поизстине.
Яйцата, жълтъците и пудрата захар се разбиват на крем. Прибавя се разтопеният шоколад и се смесва добре. Готовата смес се изсипва върху блата. Тарта се допича още 10 мин. на 200 градуса, докато се стегне.
Изважда се, отново се оставя да изстине и се слага в хладилника за около 2-3 часа.
Преди поднасяне се поръсва с какао или настърган шоколад.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар