събота, 18 февруари 2017 г.

Шоколадов кекс



Напоследък у дома приготвям много кексове. Обичаме ги както за закуска сутрин, така и за следобед. И така си поемаме дажбата за нещо сладко през деня. Обичаме ги с най- различен вкус. И разбира се, като любители на шоколада, каквито сме, този е един от най-предпочитаните. Лесен за приготвяне, пухкав, ароматен и много атрактивен с шоколадовата глазура, която подсилва още повече вкуса му. Ето и рецептата:

Продукти:
230 гр. масло (без сол,на стайна температура)
300 гр. кафява захар
4  яйца (размер L, също на стайна температура)
280 гр. брашно
70 гр. какао на прах
1 ч. лъж. сода бикарбонат
1 ч. лъж. сол
60 мл. прясно мляко
60 мл. сварено кафе (ако не желаете да добавите вкуса на кафе, то може да се замести с още 60 мл. прясно мляко)
1 ванилия
1 суп. лъж. сок от лимон
120 мл. сметана

За глазурата:
100 гр. натурален шоколад
120 мл. сметана
30 гр. масло (без сол)


Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Формата за кекс се намазва с масло и се поръсва с брашно.
Яйцата се разбиват и се оставят настрани.
Брашното се пресява заедно с какаото, содата, солта и ванилията.
Кафето се сварява и се смесва с млякото и се оставя настрани.
Лимоновият сок се слага в сметаната и се разбърква. Сметаната малко се сгъстява.
В голяма купа с помоща на миксер се разбиват маслото и захарта до побеляване.
Прибавят се яйцата на много тънка струйка, по-малко, за да не се пресече сместа. Ако това се случи, не е опасно, защото с добавката на сухите продукти, тя ще се нормализира.
При минимална скорост на миксера се прибавя половината от сухите продукти.
След това се добавят кафето с млякото, също разбивайки на минимална скорост.
Прибавя се сметаната с лимоновия сок.
Накрая се добавя другата половина от сухите продукти, пак на минимална скорост. Сместа се разбърква с шпатула за да се оберат хубаво стените на купата и се излива във формата, като се потупва няколко пъти, за да се намести добре и да не остават кухи места.
Пече се около 50-55 минути в зависимост от фурната. Изпробва се с дървено шишче или клечка за зъби, ако при забождането излизат сухи, значи кекса е готов, изпечен. След изпичането се оставя около 10 минути във формата и после внимателно се изкарва и се оставя да изстива върху кухненска решетка.
Глазурата се приготвя по следния начин: шоколада се начупва на парчета и се разтопява на водна баня. Сметаната се слага на котлона и когато заври се отдръпва. Към нея се прибавя разтопения шоколад и се разбърква добре. За да се получи глазурата с повече блясък, се добавя и маслото и се разбърква до разтопяването му. Готовата глазура се изсипва в кана, за да може по-лесно да се излива върху кекса и се оставя малко да се охлади.
Когато кекса и глазурата са напълно изстинали, тогава тя се излива равномерно върху кекса, който е поставен на кухненска решетка и под нея има чиния или тава с кухненска хартия, която да събере изтеклата глазура и по този начин да се предотврати изцапване.
Изчакват се 5-10 минути и по желание може да се украси с натрошени ядки (орехи, бадеми, шам-фъстък и т.н.). Аз в случая го поръсих с крокан и сложих няколко захаросани черешки. Може да се украси и с каквато и да е друга декорация.

Добър апетит!

понеделник, 6 февруари 2017 г.

Мъфини с шунка и моцарела



Досега съм правила все сладки мъфини. Много ги обичаме у дома. Днес обаче реших да пробвам в солен вариант. Избрах да бъдат с шунка и любимата ни моцарела. Станаха много вкусни и много ароматни с подправянето им с риган. Може да се използва и друг вид подправка, това е въпрос на вкус, но на мен ми се искаше да бъдат ароматизирани с риган. Мъфинките са вкусни, както са топли и прясно изпечени, така и когато изстинат. С големината на книжните капсули, които използвах, от тази рецепта ми излязоха 17 бройки, макар че на снимката се виждат по-малко. Нямаше време за чакане и се "изпариха" още топли, топли.
Ето и рецептата:

Продукти:
250 мл. прясно мляко (на стайна температура)
3 яйца (размер L на стайна температура)
300 гр. брашно
1 бакпулвер
1/2 ч. лъж. сода бикарбонат
щипка сол
2 ч. лъж. риган
80 гр. разтопено масло
70 гр. нарязана на дребни кубчета шунка
70 гр. нарязана на дребни кубчета моцарела

 Приготвяне:
Фурната се загрява на 190 градуса.
Яйцата се разбиват с млякото и се оставят настрани.
Брашното се смесва със солта, бакпулвера и содата бикарбонат и се пресяват. Прави се кладенче и в него се изсипват яйцата и млякото и се разбива с помоща на тел до напълно гладка смес без гранулки.
Прибавя се разтопеното масло и се разбърква, след което се поръсва и с ригана.
Накрая се добавят шунката и моцарелата. Готовата смес с помоща на лъжица за сладолед, се разпределя в книжните капсули, предваерително поставени в гнездата на тавичка за мъфини, като се внимава да не се пълнят до горе.
Пекат се за около 25 минути.
Оставят се да изстиват 5 минути във формата и след това се охлаждат върху кухненска решетка.

Добър апетит!

сряда, 1 февруари 2017 г.

Напукани сладки



Днес публикувам рецептата за едни напукани сладки, които бяха много популярни по коледните празници, може би заради това че изглеждат като "снежни" от пудрата захар по тях. Тези сладки ги правя за втори път и съм очарована от тях. Приготвят се лесно и са много вкусни, особено за любителите на шоколада. Отвън са твърди и хрупкави, а отвътре меки и мноого шоколадови, наподобяващи вкуса на брауниз. А и като численост излизат много - на мен ми излязоха около 70 бройки (в зависимост от големината на топчетата, които се приготвят). Чудесни са за похапване с кафе или какао или когато искаме да се подсладим, особено с шоколадов вкус. Ето и рецептата:

Продукти:
250 гр. брашно
100 гр. какао на прах
едно и половина пакетче бакпулвер
половин чаена лъжичка сол
2 големи яйца (размер L)
400 гр. кафява захар
125 мл. олио
1 ванилия
150 гр. пудра захар

Приготвяне:
В купа се смесват и пресяват сухите съставки: брашното, какаото, бакпулвера, солта и ванилията. Бъркат се с тел до смесването им.
В друга по-голяма купа се слагат леко разбитите яйца със захарта и се разбиват до побеляване. Прибавя се олиото и пак се разбива.
Към мокрите съставки се прибавят сухите, малко по малко разбивайки на минимална скорост с миксера.При предпоследното и последното прибавяне на сухите продукти  се омесва на ръка, защото сместа става много гъста като тесто. Прави се на топка, слага се в по-малка купа, покрива се със стреч фолио и се оставя в хладилника за най-малко два часа, за да се стегне добре. Може да се остави и до следващия ден.
След като масата престои достатъчно време, фурната се загрява на 180 градуса. С помоща на лъжица се вземат равни количества от сместа (около 18-20 гр.) и се образуват топчета. Когато направим топчета достатъчни за напълването на една тава, ги овалваме обилно в пудра захар и ги нареждаме в тавата на разстояние едно от друго, защото при печенето топчетата се превръщат в по-големи напукани сладки. Пекат се за около 10 минути, докато се приготвя останалото количество от сместа. При ваденето от фурната са все още меки и внимателно с върха на метална шпатулка се преместват върху кухненска решетка да изстиват и след като се охладят, се втвърдяват.
Съхраняват се в кутия на сухо и проветриво място. Не мога да кажа точно колко време издържат, защото у нас се изчерпаха бързо.

Добър апетит!