сряда, 7 септември 2016 г.

Мраморен кекс с Маскарпоне



Продукти:
4 яйца (размер L)
330 гр. захар
400 гр. брашно
100 мл. олио
250 гр. маскарпоне
1 ванилия
1 бакпулвер
40 гр. какао
масло за намазване на формата за кекс

Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Формата за кекс се намазва с масло и се поръсва с брашно.
Брашното се пресява заедно с бакпулвера.
Яйцата се разбиват със захарта до побелаване и разтопяване на захарта. Прибавя се олиото и се разбърква. Добавя се Маскарпонето и отново се бърка.
Брашното се изсипва в сместа на три пъти, по-малко и бъркайки на минималната скорост на миксера. Прибавя се ванилията.
Получената смес се разделя на две части. В едната се слага какаото за да се оцвети.
Във формата за кекс първо се изсипва бялата смес, потупвайки формата на кухненския плот за да се разстеле добре и да не останат празни места по дъното. Отгоре се добавя кафявата. По желание, двете части могат да се объркат с лъжица за да се нашарят(аз този път я използвах), но не е необходимо защото кафявата смес е по-тежка и тя сама ще падне надолу в бялата.
Пече се на 170-175 градуса за около един час.
След изпичане се изчакват десетина минути, за да поизстине малко и кексът се вади от формата и се оставя върху решетка за да се охлади напълно.
Поръсва се с пудра захар и се сервира.

Добър апетит!