вторник, 7 юни 2016 г.

Лимонови мъфини със сметана




Продукти за 19 броя:
280 гр. бяло брашно
1 бакпулвер
300 гр. захар
100 мл.олио
2 яйца
1 ванилия
1 лимон
200 гр. течна сметана
За глазурата:
1 ч. ч. пудра захар
4 суп. л. лимонов сок
настъргана лимонова кора

Приготвяне:

Лимонът се измива най-идеално с помоща на четка и  кората му се настъргва,  а сока му се изцежда.
Брашното се пресява с бакпулвера, добавя се ванилията и захарта.
В отделна купа се разбиват яйцата с олиото, лимоновия сок и 1 супена лъжица настъргана лимонова кора. Разбъркват се. В брашното се оформя кладенче и в него се изсипва течната смес.Разбърква се леко. Прибавя се сметаната и отново се разбърква внимателно.
Тестото се разпределя в книжни капсули в тавичката. Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса до готовност, след което се охлаждат върху решетка.
Глазурата се приготвя като пудрата захар се пресява и се разбива с лимоновия сок. С помоща на лъжица се излива върху всички мъфини. Поръсват се с настъргана лимонова кора.

Добър апетит!

събота, 4 юни 2016 г.

Бутерки с крем



Продукти:
1 пакет бутер тесто Белла
1 жълтък за намазване
пудра захар за поръсване
 За сладкарският крем:
500 мл. мляко
1 яйце
3 жълтъка
150 гр. захар
2 парченца лимонова кора
1 пръчица канела
50 гр. пшенично нишесте


Приготвяне:
400мл. от млякото се слага на котлона. Прибавят се захарта, канелата и лимоновата кора, разбърква се и се оставя да заври, след което се отдръпва от огъня.
В купа се разбиват яйцето и жълтъците, прибавят се останалите 100 мл. мляко и нишестето и се разбъркват добре.След това топлото, ароматизирано и подсладено мляко се излива в купата при жълтъците, малко по малко с помоща на черпак, като междувременно се излива през цедка и се бърка непрекъснато.
Връща се отново в тенджерата на котлона да заври, но вече без лимоновата кора и ванилията при непрекъснато бъркане до сгъстяване на крема. Готовият крем се изсипва в огнеопорна тавичка, покрива се отгоре със стреч фолио за да не се образува коричка и се оставя да се охлади напълно.
Фурната се загрява на 200 градуса.
Бутер тестото се разстила върху лист пекарска хартия и се разрязва на равни по големина квадрати или правоъгълници. Те се отдалечават малко едни от други, намазват се с жълтък и заедно с хартията се прехвърлят в плитката тавичка на фурната. Пекат се на 200 градуса за около 15-20 минути без вентилатор.
След изпичането, половината парчета се обръщат с долната част нагоре и върху тях се шприцова сладкарският крем. Затварят се отгоре с другата половина парчета и съвсем леко се притискат. Накрая се поръсват с пудра захар.

Добър апетит!


x