вторник, 12 март 2013 г.

Пилешко роле


Продукти:
600 гр. пилешко филе
100 гр. нарязано на много тънки филийки прошуто (или шварцвалдска шунка)
100 гр. сирене Едам ( на много тънки филийки)
150 мл. бяло вино
зехтин (олио), риган,сол и чер пипер

За соса:
1 малка глава лук
1/4 стрък праз
1 морков
250 гр. доматена паста
100 мл. течна сметана за готвене
50 мл. бяло вино
1 суп. л. горчица
1 ч. л. захар и 1 ч. л. сол

Приготвяне:
Всяко пилешко филе се разрязва на две и получените шницели се изтъняват с чукче. Посоляват се със сол и чер пипер. Върху тях се нареждат тънките филийки прошуто и отгоре се разпределят резените сирене. Поръсват се с риган. Шницелите се завиват на рула, които се защипват с помоща на клечки за зъби. В широк тиган се загрява зехтина (олиото) и получените рулца се запържват за по 3-4 мин. от всички страни до зачервяване. Прехвърлят се в тавичка със затворената част надолу, налива се бялото вино и се запичат в загрята фурна на 200 градуса за около 10-15 мин.
В тигана, в който са запържвани рулцата, се слагат нарязаните лук, праз и морковите на кубчета. Запържват се, след което се добавя бялото вино. Сосът се оставя да къкри, докато се изпари половината от виното. Добавя се доматената паста, горчицата, солта и захарта и се вари около 5 мин. на тих огън. Прибавя се готварската сметана и се доварява до постигане на желаната гъстота.
Пилешкото роле се поднася върху получения сос.

Добър апетит!