петък, 25 януари 2013 г.

Чийзкейк с тиква


Продукти:
За блата:
130 гр. обикновени бисквити
50 гр. меден корнфлейкс (аз използвах от марката Goody на Lidl)
50 гр. орехи
2 суп. л. мед
75 гр. масло
За крема:
400 гр. тиква
400 гр. крем сирене (Pic Frisch на Lidl)
180 гр. захар
3 яйца
1 ванилия
1/2 ч. л. канела
За украса:
3 суп. л. конфитюр от кайсии
50 гр. от медения корнфлейкс

Приготвяне:
Тиквата се обелва и се сварява. Пасирва се и се ароматизира с канелата.
Бисквитите се смилат в кухненския робот заедно с орехите и медения корнфлейкс, след което се смесват добре с разтопеното масло и меда. Сместа се изсипва във форма с подвижно дъно и диаметър 24 см. Разстила се по дъното, равномерно с лъжица и с помоща на чаша с равно дъно се притиска добре. Блатът се пече за около 10 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса. След изпичането, се оставя да изстине.
Яйцата се разбиват със захарта на пухкав крем. Прибавя се крем сиренето, смесва се добре и се ароматизира с ванилията.
Пасираната охладена тиква се разстила върху изпечения блат и се подравнява. Отгоре се изсипва крема от яйцата и сиренето. Чийзкейкът се поставя в плитката тава на фурната и се пече на 180 градуса за около 1 час, без да се отваря фурната по време на печенето, за да не се напука.
След изпичането, се оставя да се охлади напълно и се вади внимателно от формата. Конфитюрът се загрява в тенджерка на котлона, докато се разтвори и стане рядък.  С него се намазва цялата повърхност отгоре, за да придобие блясък, а също така се намазва и отстрани, за да може по-лесно да залепне корнфлейкса, с който се украсява.



Добър апетит!