сряда, 19 декември 2012 г.

Mazapan


Масапанът е един от най-предпочитаните коледни десерти в Испания. На коледната испанска трапеза, винаги специално място заема той. Много вкусен и здравословен, той се приготвя изключително лесно и се състои, основно от равни количества бадеми и захар, които в някой рецепти се варят в захарен сироп, а в други продуктите се смесват без топлинна обработка. Неговата текстура отвън е хрупкава, а отвътре - деликатна и мека, с особен вкус и мирис на бадеми. Може да се моделира в различни и атрактивни форми и цветове.
Точният произход на масапана не се знае, макар че е много вероятно да произлиза от арабските народи на Персия, Сирия, Саудитска Арабия в ранното средновеконие и впоследствие рецептата е била пренесена в Андалуска Испания, където става изключетелно популярна на Иберийския полуостров между християни, мюсулмани и евреи.
Друга теория за произхода на масапана е, че той през 13 век е бил използван като заместител на хляба от монахините в един манастир в испанския град Толедо, поради лошите реколти на зърнените култури.
Също така се предполага, че някакъв благороден андалуски мюсулманин е направил този вкусен и изтънчен десерт като подарък към арабската принцеса на Толедо.
Днес масапанът произвеждан в този испански град се слави с най-добро качество.
Ето и моята рецепта, която научих преди време, когато живях там:

Продукти:
250 гр. бадеми
200 гр. пудра захар
1 белтък

Приготвяне:
Бадемите се бланшират за кратко във вряща вода, изцеждат се и се претриват между ръце. Така много лесно се обелват, след което се смилат в кухненския робот. Смесват се със захарта, прибавя се белтъка и се омесва тесто. Ако остане сухо, се прибавя още един белтък. Омесва се много добре, докато престане да полепва по работния плот. С мокри ръце се взема парченце от тестото и се оформят  фигурки, каквито желаем, които се нареждат в тава, покрита с хартия за печене. Аз предпочетох да ги оформя на топчета и ги сложих в хартиени капсули за бонбони. Отгоре се намазват с жълтък и на някои от тях сложих по едно филирано бадемче.
Запичат се в загрята на 250 градуса фурна за около 3 мин., до леко зачервяване, като тавата се поставя на средно ниво във фурната. Охлаждат се напълно и тогава се отлепят от хартията.  Съхраняват се в метална кутия за храна.

Добър апетит!


четвъртък, 13 декември 2012 г.

Джинджифилови коледни елхички


Продукти:
350 гр. брашно
85 гр. масло
3 суп. л. захар
100 гр. мед
1 яйце
1/2 каф. л. сода бикарбонат
1 суп. л. настърган пресен джинджифил
1 каф. л. канела
2 суп. л. настъргана  кора от лимон

Приготвяне:
 В дълбок съд на котлона се разтопява маслото със захарта и меда. Като изстине се добавя разбитото яйце.
Отделно се разбърква брашното със содата и подправките и се добавя към маслената смес. Замесва се тесто, което се оставя в хладилника за около час. След това се разточва  и с формичка се изрязват елхичките. Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Намазват се с разбит белтък и се поръсват със захаросани цитрусови корички. Пекат се от 6 до 8 мин. в загрята фурна на 200 градуса.
След като се охладят, могат да се съхраняват в метална кутия за храна.

Добър апетит!


петък, 7 декември 2012 г.

Тарт с шоколадов мус


Продукти за блата:
200 гр. брашно
70 гр. пудра захар
125 гр. масло
1 ванилия
1 щипка сол
1 жълтък
олио за намазване на формата
сух бял боб или грах

Продукти за крема:
300 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
3 яйца
3 жълтъка
140 гр. пудра захар

какао за поръсване

Приготвяне:
Брашното се смесва със захарта, ванилията и солта. Прави се кладенче в което се изсипват 2 суп. л. вода и жълтъка. Прибавя се студеното масло, нарязано на парчета. Със студени ръце много бързо се смесват продуктите, докато станат на трохи. Замесва се гладко тесто. Завива се с прозрачно фолио и се оставя за 1 час в хладилника.
Фурната се загрява на 200 градуса. Тестото се разточва  върху набрашнена повърхност, с размери малко по-големи от диаметъра на формата. Навива се на точилката и се премества в намаслената форма, като се оформя ръб по стените. Отгоре тестото се покрива с хартия за печене и върху нея се изсипва бобът. Пече се 10 мин., след което се изважда и се отстраняват хартията и боба. Пече се още 8 мин, докато стане хрупкаво, изважда се и се оставя да изстине.
Шоколадът се нарязва на парчета и се разтопява заедно с маслото на водна баня. Оставя се да поизстине.
Яйцата, жълтъците и пудрата захар се разбиват на крем. Прибавя се разтопеният шоколад и се смесва добре. Готовата смес се изсипва върху блата. Тарта се допича още 10 мин. на 200 градуса, докато се стегне.
Изважда се, отново се оставя да изстине  и се слага в хладилника за около 2-3 часа.
Преди поднасяне се поръсва с какао или настърган шоколад.

Добър апетит!