вторник, 28 август 2012 г.

Мини чийзкейк "Орео"


Продукти за 4 порции:
4 цели бисквити Орео + 3 натрошени
400 гр. крема сирене (Филаделфия или друго подобно)
130 гр. течна сметана
110 гр. захар
2 белтъка
щипка сол

Приготвяне:
Всички продукти трябва да бъдат със стайна температура преди подготвянето на чийзкейка.
Фурната се включва на 160 градуса.
Аз използвах четири керамични купички за суфле. Може да се приготви и във формички за крем карамел. Целите купички отвътре се намазват с масло. На дъното, на всяка от тях се поставя по една цяла бисквита Орео.
Крема сиренето се разбива със захарта, прибавят се и останалите продукти без натрошените бисквити. Те се разделят една от друга, като крема между тях се остъргва с ножче и се разбива със сместа. Бисквитите се натрошават на ситно в блендер и тогава се прибавят към получената смес, като се разбърква внимателно  с шпатула.
Готовата смес се излива в купичките върху целите бисквити и се пекат на 160 градуса до готовност. Проверява се с клечка за зъби. След изпичането им се оставят в изключена и отворена фурна докато изстинат напълно. След това се охлаждат в хладилник за около три часа.
Преди сервиране, леко се минават с ножче покрай стените на купичките, за да се освободят и се обръщат върху десертни чинийки. Може да се украсят с листенца мента.

Добър апетит!

събота, 18 август 2012 г.

Запечен патладжан с моцарела


Продукти:
2 патладжана
1 кг. домати
300 гр. моцарела
1 глава лук
1 скилидка чесън
сол, 1/2 ч. л. захар, зехтин
5-6 листенца пресен босилек или 1 ч. л. сух

Приготвяне:
Патладжанът се измива и нарязва на филийки.Посолява се и се оставя около половин час да изтече горчивия му сок. След това се измива отново, подсушава и се пече на грил тиган или скара.
Лукът и чесънът се обелват и се нарязват на дребно. Запържват се леко в зехтина.
Доматите предварително се потапят в гореща вода с кръстосан малък разрез на дъното им, след което се обелват и се нарязват на ситно. Прибавят се към лука, поръсват се сол и захар. Задушават се под капак, до получаване на плътен доматен сос.
В дълбока тавичка се изсипва част от доматения сос. Отгоре се нареждат парчета патладжан и се поръсват със ситно нарязания босилек. Заливат се с втора част от доматения сос. Нареждат се тънки филийки моцарела и отново се слагат парчета патладжан, доматен сос, босилек и последно моцарела. Запичат се за около десетина минути при температура от 200 градуса.

Добър апетит!

понеделник, 6 август 2012 г.

Тиквички с шунка и кашкавал върху доматен сос


Продукти:
2 тиквички
100 гр. шунка (нарязана на тънки филийки)
100 гр. кашкавал (нарязан на тънки филийки)
2 яйца
брашно, сол и олио за пържене

За доматения сос:
5-6 домата
1 глава лук
2 скилидки чесън
сол и малко захар

Приготвяне:
Доматите се почистват и измиват, срязват се от долната страна на малко кръстче и се потапят във вряща вода, след което лесно се обелват. Нарязват се на кубчета. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Задушават се в олио и когато лука стане прозрачен, се добавят доматите. Посоляват се и се поръсват с една кафена лъжичка захар. Сосът се оставя да ври на бавен огън около 30 минути, след което се пасирва.
Тиквичките се нарязват на тънки филийки и леко се запичат на скара или грил-тиган. Върху всяко парче тиквичка се слага парче шунка и парче кашкавал. Затваря се като сандвич с друго парче тиквичка. Готовите "сандвичи" се овалват в брашно, потапят се в разбитите яйца и се изпържват. Отцеждат се върху кухненска хартия.
Сервират се върху доматения сос.

Добър апетит!