събота, 28 юли 2012 г.

Чийзкейк с кайсии


Продукти:
за блата - 200 гр. ронливи бисквити
                 100 гр. краве масло
за крема - 500 гр. кайсии
                  600 гр. сирене крема
                  4 яйца
                  1 ч. ч. захар
                  1 ампула ванилова есенция
за заливката - 150 гр. кайсиев конфитюр
                        1 суп. л. ром
                        50 мл. сок от кайсии

Приготвяне:
Бисквитите се натрошават и се смесват с разтопеното масло. Сместа се разстила по дъното на форма с подвижен ринг, която отвън се увива добре с фолио, за да не изтича мазнина. Слага се в умерена фурна  и се пече около 10 мин. След това се изважда формата и се оставя да се охлади.
Кайсиите се почистват от костилките и се нарязват на кубчета.
Крема сиренето се разбива със захарта и ванилията и едно по едно се прибавят яйцата. Леко се разбърква, сипват се кайсиите и пак се разбърква. Кремът се изсипва върху охладения блат  и чийзкейка се слага на водна баня да се пече, на 160 - 170 градуса. По време на печенето не трябва да се отваря вратичката на фурната, за да не се напука.
След изпичането му, се оставя около 1 час да изстива във фурната при леко открехната вратичка. Докато се охлажда във фурната, той ще се стегне до необходимата плътна текстура.
След като се охлади, чийзкейкът се поставя във хладилника, за да се стегне още повече.
Най-доре е да остане там, за една нощ.
Заливката се приготвя, като се загряват конфитюра, рома и кайсиевия сок на слаб огън при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти. Пасира се и се намазва върху охладения чийзкейк.
Отново се поставя в хладилника, докато се стегне заливката.

Добър апетит!

понеделник, 9 юли 2012 г.

Огретен от гъби


Продукти:
1 кг. гъби
100 гр. кашкавал
100 гр. масло
50 гр. олио
3 яйца
2 ч. ч. прясно мляко
2 суп. л. брашно
чер пипер и сол на вкус

Приготвяне:
Гъбите се изчистват, измиват и нарязват на филийки. Задушават се в половината растително и краве масло.
В останалото масло се запържва брашното до светлозлатист цвят. Разрежда се с прясното мляко. След като заври, се отстранява от огъня и се смесва постепенно с 2/3 от предварително настъргания кашкавал и разбитите яйца. Посоляват се.
В намаслена тавичка се подреждат пласт задушени гъби, пласт от кашкавалената смес и отново пласт задушени гъби. Отгоре се залива с останалата 1/3 от кашкавала и бешамеловия сос.
Пече се на умерена температура до зачервяване.

Добър апетит!