сряда, 28 март 2012 г.

Свински шницели с пикантен сос


Продукти:
700 гр. свински шницели
3-4 мариновани краставички
1 чаша червено вино
1 лъж. брашно
олио за пържене

Приготвяне:
Свинските шницели се начукват, поръсват се със сол и чер пипер и се слагат да се пържат в голям гиган със сгорещено олио. Когато шницелите се зачервят и от двете страни, се заливат с чашата червено вино и се оставят да се задушат върху слаб огън. Изваждат се и се нареждат в голяма чиния.
Брашното се размива в студена вода и се прибавя към соса, заедно с нарязаните на дребни кубчета мариновани краставички. Щом възври, се сваля от огъня и се заливат шницелите.

Добър апетит!

сряда, 21 март 2012 г.

Мусака с кисело зеле


Продукти:
1 средно голяма кисела зелка
500 гр. кайма
150 гр. бланширан ориз
1 глава лук
1 ч. л. червен пипер
чер пипер, чубрица
зехтин (олио)

Продукти за заливката:
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1 суп. л. брашно
сол

Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва в загрятата мазнина. Към него се добавя каймата и се пържи, докато стане на трохи. Прибавя се чубрицата, черния пипер и изчистения и измит ориз.
Зелето се нарязва на ивици и се прибавя към каймата и ориза, поръсва се с червения пипер, налива се малко вода и се оставя на котлона да къкри около 20 мин.
След това мусаката се изсипва в тавичка. Залива се с вода и се запича на умерена фурна за около 30 мин.
Заливката се приготвя, като се разбиват яйцата с брашното, киселото мляко и солта. Мусаката се изважда от фурната, залива се и се запича само на горен реотан за около 10 минути.

Добър апетит!

четвъртък, 15 март 2012 г.

Сарми със зелеви листа


Продукти:
500 гр. кайма
1 стрък праз
150 гр. ориз
1 кисела зелка
олио (зехтин), сол, чер и червен пипер, чубрица

Приготвяне:
Празът се нарязва на ситно. Каймата се запържва в мазнината, докато стане на трохи, след което се прибавя праза. Подправя се със сол, чер и червен пипер, чубрица и се добавя ориза. Налива се една чаша вода и се оставя да се задушава, докато се изпари водата.
Зелевите листа се почистват от грубите им части. Във всяко листо се слага по 1-2 лъжици от плънката и се завиват сарми, които се нареждат плътно една до друга в тенджера, на която дъното е покрито с изрезки от зелевите листа. Захлупват се с чиния, налива се вода или зелев сок, колкото да ги покрие и се оставят да врат на тих огън до готовност.
По желание сармите може да се сервират със застройка от 1/2 кофичка кисело мляко, 1 жълтък и 1 суп. л. брашно. Жълтъка се разбива добре, прибавя се киселото мляко и брашното. Бърка се на слаб огън до завиране, след което на струйка се прибавя бульона от варенето на сармите при непрекъснато бъркане. Така получената застройка се загрява до завиране при постоянно бъркане, за да не се пресече. Сармите се заливат с готовия сос и се сервират.