неделя, 25 декември 2011 г.

Честита Коледа!


Нека Коледа вълшебна
в сърцето вечно да гори,
в душата винаги добро да има
и всяка година по-силно да блести!

Весела Коледа!

събота, 17 декември 2011 г.

Бьоф Строганов



Историята на това световно известно ястие датира от 90-те години на 19 век, когато един готвач на служба при известния руски генерал граф Павел Александрович Строганов участвува с тази рецепта в някакво готварско състезание в Санкт Петербург. След падането на Руската империя, любимата рецепта на граф Строганов носеща неговото име, става много популярна в Китай, САЩ и Бразилия. Оригиналните съставки на това невероятно вкусно ястие са телешко месо, което в днешно време може да се замени с пилешко, със сос от гъби и характерната за руската кухня  заквасена сметана. В Русия обикновено се сервира върху паста или каша от елда. Може да се гарнира също така, с  ориз, пържени картофи или върху картофено пюре.Ето и моят вариант на Бьоф Строганов:

Продукти:
800 гр. телешки шол
2 глави лук
500 гр. гъби
100 гр. масло
200 мл. готварска сметана
100 мл. бяло вино
1 ч. л. горчица
1 ч. л. къри
сол и чер пипер

За гарнитурата:
2 чаши бланширан ориз
2-3 ч. л. наситнени сухи зеленчуци
зехтин, сол

Приготвяне:
Месото се нарязва на жулиени, напречно на мускулните влакна с приблизителни размери около 5 см дължина и 1 см дебелина. Част от маслото се разтопява в тиган и месото се изпържва добре, след което се вади от тигана и се поставя върху кухненска хартия.
В същия тиган се добавя останалото масло и се задушават нарязаният лук на полумесеци и гъбите нарязани на филийки. След това се подправят с кърито и горчицата, налива се виното и се оставят около 10 мин. на намален котлон. Прибавя се месото и се оставя за още 5-6 мин., след което се налива сметаната, подправя се със сол и чер пипер, разбърква се и след 1 мин. се сваля от котлона.
Оризът се запържва в зехтина, докато стане прозрачен, наливат се 6 чаши вода, подправя се със сухите зеленчуци и се вари до готовност.
Ястието се сервира  върху сварения бял ориз, поръсено с наситнен магданоз.

Добър апетит!

понеделник, 12 декември 2011 г.

Свинско с картофи и гъби



Продукти:
1 кг. свинско месо
4-5 картофа
500 гр. гъби
250 гр. доматена паста
2 глави лук
3-4 скилидки чесън
сол, червен пипер, чер пипер на зърна
2 дафинови листа
зехтин (олио)
1 ч. червено вино

Приготвяне:
Месото се нарязва на парчета и се запържва равномерно в зехтина.
Прибавят се нарязаните лук и чесън и след като омекнат се добавят доматената паста, червения пипер и се налива виното. Задушават се около десетина минути, прибавят се нарязаните гъби на филийки и картофите на кубчета. Подправя се със сол, черния пипер на зърна и двете дафинови листа, налива се вода и се оставяда ври на бавен огън до готовност на продуктите.

Добър апетит!