неделя, 28 август 2011 г.

Панна кота с малинов сос



Продукти за 4 порции:
400 мл. течна неподсладена сметана (аз използвам животинска)
3-4 лъж. захар
1 пак. желатин
30 мл. студена вода
1/2 ампула есенция ром

Продукти за малиновия сос:
200 гр. малини
200 гр. захар
12 малини за украса

Приготвяне:
Желатинът се се смесва с водата в метален съд и се оставя около 5 мин. да набъбне.
Сметаната се изсипва в друг метален съд и се прибавя захарта. Слага се на водна баня да се затопли (без да завира), като постоянно се бърка.Сваля се от котлона и се прибавя есенцията.
Набъбналият желатин също се слага на водна баня, да се разтвори при постоянно бъркане (и той не трябва да завира). Когато вече е течен, топлата сметана се излива към горещия желатин и се разбърква добре.
На четири огнеопорни чашки стените и дъната се намазват с масло и в тях се налива готовата смес. Прибират се в хладилника за около 4-5 часа, за да се стегне желатина.

Приготвяне на малиновия сос:
Малините се измиват и заедно със захарта се слагат в подходящ съд на котлона. Варят се до сгъстяване на слаба температура. Когато са готови се свалят от котлона, оставят се да поизстинат и се прецеждат през цедка.

Преди сервиране, всяка една от чашките с желираната сметана, се потапя за секунди в гореща вода и с остър нож внимателно се отделя от стените. Обръща се върху десертна чиния, залива се с малиновия сос и се украсява с пресните малини.


Добър апетит! 


неделя, 21 август 2011 г.

Шоколадов шейк


Продукти:
100 гр.  шоколадовсладолед
100 мл. прясно мляко   
100 мл. кондензирано мляко
4-5 кубчета лед 

Приготвяне:
Всички продукти се смесват  в блендер. Сервира се с украса по желание.

понеделник, 8 август 2011 г.

Крем карамел с маскарпоне



Продукти:
5 яйца
100 гр. захар
300 гр. маскарпоне
500 мл. прясно мляко

За карамела:
100 гр. захар
2 суп. л. вода
няколко капки сок от лимон

Приготвяне:
Захарта за карамела се разтопява, заедно с 2 лъж. вода и няколко капки сок от лимон, до получаване на кафяв цвят. Готовият карамел се излива във форма за кекс.
Маскарпонето се разбива с леко затопленото мляко. В друг съд се разбиват яйцата със захарта, след което се прибавят към маскарпонето и млякото.
Смесват се добре и готовата смес се излива върху карамела във формата. Пече се на водна баня на 160 градуса за около 40 мин.

Добър апетит!

петък, 5 август 2011 г.

Имамбаялдъ в патладжан



Продукти:
2 патладжана
2 глави лук
1 червена чушка
1 домат
2-3 скилидки чесън
олио(зехтин),сол, чер пипер, магданоз

Приготвяне:
Патладжаните се измиват и подсушават. Откъм предната част на патладжана(не откъм дръжката), с нож се изрязва капаче и с помоща на лъжичка се издълбава почти до дръжката, като трябва да се внимава да не остане на кожа, а да има месце по него. Поръсва се със сол и се оставя за около 30 мин. да се изцеди горчивия сок.
Издълбаната вътрешност на патладжана, чушката и домата се нарязват  на ситни кубчета, а лукът и чесънът на ситно. В мазнината се задушават лукът и чесънът,след което се добавят останалите зеленчуци.Поръсват се със сол, чер пипер и магданоз, и се оставят да се задушават за около 10 мин. Издълбаните патладжани се пълнят с готовата смес, затварят се с отрязаното капаче и се печат в загрята фурна на 180 градуса за около 50 мин., в тавичка покрита с фолио.

Добър апетит!



четвъртък, 4 август 2011 г.

Шейк от нектарини



У нас през лятото много обичаме плодовите шейкове. Тези ароматни, освежаващи и много здравословни напитки се приготвят изключително лесно и бързо. Не е необходимо да се спазват точни пропорции на продуктите, приготвят се на вкус. Избраните плодове се измиват, обелват и нарязват (ако е нужно). Смесват се в блендер, заедно с прясно, кисело или соево мляко, подсладители по избор (аз предпочитам мед и кафява захар) и разбира се, задължително лед. Ето и рецептата за този шейк от нектарини:

Продукти:
3 нектарини
около 600 мл. прясно мляко
4 лъж. кафява захар
1 лъж. мед
5-6 кубчета лед

Приготвяне:
Измитите, обелени и нарязани нектарини се смесват с прясното мляко, захарта, меда и кубчетата лед, и се разбиват в блендер.