сряда, 22 юни 2011 г.

Болярско кюфте



Продукти:
1 1/2 кг. кайма
1 глава ситно нарязан лук
1 яйце
около 100 гр. галета
кимион, чер пипер, сол, чубрица
1 връзка магданоз
200 гр. кашкавал
300 гр. гъби

Приготвяне:
Каймата се омесва с всички продукти, покрива се със стреч-фолио и се прибира в хладилника за около 1 час.
Гъбите ако са пресни, се измиват, нарязват се на филийки, и се задушават. Ако са стерилизирани -  се изцеждат и нарязват.
Магданоза се накълцва на ситно, а кашкавала се нарязва на дебели ивици.
С намаслени ръце с олио, от каймата се правят топки , големи колкото 2 - 3 нормални кюфтета.
Всяка една топка се разделя на две, като едната половина се разстила на дъска. Върху нея се слага 1 лъж. от гъбите, 1 лъж. магданоз и парче кашкавал. Другата половина се разстила върху първата, и се оформя добре, за да се запечата отвсякъде кюфтето.
Така приготвените кюфтета, се нареждат в омазнена тава и се пекат във фурна, на 220 градуса за около 30 мин.

Добър апетит!

петък, 17 юни 2011 г.

Телешко с грах



Продукти:
700 гр. телешко месо
1 глава лук
2-3 моркова
400 гр. замразен грах
250 мл. доматена паста
3 скилидки чесън
1 ч. л. червен пипер
2 суп. л. брашно
олио, сол, чер пипер

Приготвяне:
Месото се нарязва на парчета, и се запържва в олиото. Прибавя се ситно нарязаният лук, нарязаните моркови, скилидките чесън, доматената паста, червения и чер пипер, солта, брашното и замразеният грах.Налива се вода и се оставя да ври на тих огън, до готовност на месото.

вторник, 14 юни 2011 г.

Фусили с пиле и зеленчуци



Продукти:
500 гр. фусили
400 гр. сварено пилешко филе
300 гр. моркови
300 гр. грах от консерва
200 мл. пилешки бульон
250 мл. сметана
100 гр. топено сирене
олио (зехтин), сол, чер пипер, босилек

Приготвяне:
Пастата се сварява, според указанията на опаковката.
Пилешкото месо се нарязва на кубчета, морковите се почистват и нарязват по същия начин, граха се измива и отцежда.
Месото се запържва в сгорещена мазнина и се прибавят зеленчуците, които се задушават около 5 мин. Изваждат се от тигана, и към останалата в него мазнина се наливат бульона и сметаната. Сместа се оставя да заври, прибавя се топеното сирене, и се бърка до разстопяването му. Подправя се със сол, чер пипер и босилек.
Фусилите се разбъркват с пилешкото и зеленчуците, и се заливат със соса.


понеделник, 13 юни 2011 г.

Ягодово - бананов мус



Продукти:
За подложката:
1 пакет бисквити с масло
80 гр. масло
50 гр. натрошени бадеми
2 суп. л. пудра захар
1/2 есенция ром

За ягодовата смес:
250 гр. сирене Маскарпоне
250 гр. ягоди
3 суп. л. пудра захар
1 ванилия
 1 суп. л. прясно мляко

За банановата смес:
250 гр. сирене Маскарпоне
2 банана
3 суп. л. пудра захар
1 ванилия
1 суп. л. прясно мляко

Приготвяне:
Бисквитите, бадемите и пудрата захар се смесват в блендер, докато се получат трохи. Прибавят се омекналото масло и есенцията ром.
Продуктите за банановата смес се пасират в робота. По същия начин се приготвя и ягодовата смес.
На дъното на чаша за десерт се слагат две супени лъжици от маслените трохи, и внимателно се изравняват, без да се натъпкват прекалено. Отгоре се слага от банановата смес и се изравнява, след което се слага и ягодовия крем.
По желание може да се декорира с пресни ягоди или листенца от мента.

понеделник, 6 юни 2011 г.

Пълнени гъби с кашкавал



Продукти:
12 големи гъби печурки
1 глава лук
2 домата
олио, чер пипер
200 гр. кашкавал

Приготвяне:
Гъбите се измиват и се почистват от пънчетата.
Лука и доматите се нарязват на колелца. Подреждат се в тавичка, поливат се с олио и се поръсват с чер пипер.
Върху тях се нареждат изчистените гъби, като във всяка една се слага по едно голямо кубче кашкавал.
Запичат се във фурна на 180 градуса за около 15-20 мин.

четвъртък, 2 юни 2011 г.

Руло Стефани



Продукти:
около 700-800 гр. кайма
2 филии сух хляб (галета)
1 малка глава лук
2 моркова
5-6 мариновани краставички
5 яйца + 1 белтък
сол, чубрица, чер пипер, кимион
около 100 гр. настърган кашкавал

Приготвяне:
Яйцата и морковите се сваряват.
Хлябът се накисва във вода или мляко. Изцежда се и се натрошава. Лукът се нарязва на ситно. Каймата се омесва с 1 яйце, лука, хляба и подправките. Оставя се в хладилника за около половин час.
Краставичките и морковите се нарязват на лентички.Каймата се разстила върху стреч- фолио и по средата се нареждат сварените и обелени яйца.Отстрани се подреждат морковите и краставичките. Завива се на руло, като краищата встрани добре се притискат, за да не излезе плънката, и се намазва с белтъка. Слага се в омазнена тава и се долива малко вода. Надупчва се на няколко места с вилица и се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 40-45 мин.
Когато рулото е готово , се поръсва с настъргания кашкавал и се връща във фурната, за да се разтопи кашкавала.

Добър апетит!