неделя, 29 май 2011 г.

Мъфини с череши и шоколад


Продукти:
250 гр. брашно
1 ч. л. сода
140 гр. череши
150 гр. натурален шоколад
140 гр. кафява захар
2 яйца
150 гр. кисело мляко
100 гр. масло

Продукти:
Черешите се изчистват от костилките и се разрязват на две. Шоколада се нарязва на малки парченца.Маслото се разтопява.
Брашното се пресява два пъти заедно със содата.
Захарта се разбива с яйцата, добавя се киселото мляко и маслото, и се смесват с брашното. Прибавят се черешите и шоколада, и внимателно се разбърква.
Готовата смес се разпределя във формички за мъфини и се пече на 200 градуса за около 20 - 25 мин.

Добър апетит!

понеделник, 23 май 2011 г.

Салата Капрезе



Продукти:
домати
сирене Моцарела
босилек
сол, чер пипер
зехтин

Приготвяне:
Доматите се нарязват на филийки и се нареждат в кръг, върху тях се поставят парченца Моцарела и отгоре листенца пресен босилек. Ако няма такъв, салатата се наръсва със сух босилек, поръсва се със сол и чер пипер и се полива със зехтин.





Добър апетит!





събота, 21 май 2011 г.

Крем Брюле



Приготвяне:
Фурната се загрява до 150 градуса.
Жълтъците се разбиват със захарта и ванилията до получаване на гладка светла маса.
Сметаната се загрява до кипване и към нея се прибавят разбитите жълтъци, като се разбъркват с тел. Готовата смес се налива във формички, които се поставят в тава на водна баня. Водата трябва да стига до средата на формичките.
Пекат се около 25-30 мин. Проверяват се с клечка за зъби. В края на печенето формичките се наръсват със кафявата захар и се поставят в гореща фурна на горен реотан за около 2-3 мин. да се запечат.

Добър апетит!



сряда, 18 май 2011 г.

Шоколадов вулкан


Продукти:
200 гр. натурален шоколад
200 гр. масло
140 гр. захар
80 гр. брашно
4 яйца

Приготвяне:
На водна баня се разтопяват шоколада и маслото.
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг.
Жълтъците се разбиват със захарта докато сместа се увеличи и стане пухкава. Прибавя се пресятото брашно, разбърква се внимателно с шпатула и се добавя шоколада. Накрая се прибавят разбитите белтъци и с шпатула се разбъркват отново с внимание.
Готовата смес се налива във формички за крем карамел, които предварително са намазани с олио и поръсени с брашно. Формичките се оставят във фризера да се замразят.
Преди сервиране се вадят от фризера, оставят се 6-7 мин. на стайна температура, след това се поставят в загрята на 250 градуса фурна и се пекат за около 10-15 мин.
Сервират се топли и по желание поръсени с пудра захар или придружени от горски плодове.

Добър апетит!



неделя, 8 май 2011 г.

Макарони Болонезе



500 гр. макарони
500 гр. кайма
1 глава лук
3 скилидки чесън
1 морков
250 гр. доматено пюре
30 гр. масло
сол, чер и червен пипер
1 ч. л. босилек

Приготвяне на соса Болонезе:
Каймата се запържва, след което се прибавят нарязаните на ситно лук и чесън, моркова, поръсва се с червения пипер, прибавя се доматеното пюре и се наливат около 2 чаши вода. Подправя се със сол, чер пипер и босилек, и се оставя да поври около 30 мин.
Макароните се сваряват в подсолена вряща вода с малко олио (за да не се слепват) за около 9-10 мин. (според указанието на опаковката).Отцеждат се и се прехвърлят в тава, слагат се малки парченца масло, заливат се със соса и се объркват добре.
Отгоре се наръсват с настърган кашкавал или Пармезан и се запичат.


Добър апетит!