Продукти:
16 - 18 канелони
400 гр. спанак (замразен)
2 яйца
400 гр. сирене
50 гр. Пармезан (кашкавал)
2 щипки индийско орехче
За соса Бешамел:
1 л. прясно мляко
50 гр. масло
4 суп. л брашно
2 щипки индийско орехче
сол на вкус
Приготвяне:
Замразеният спанак се задушава за малко в масло или олио .
Маслото се разтопява в тиган и се добавя брашното за соса.Разбърква се и се излива студеното прясно мляко малко по малко, без да се престава да се бърка като се внимава да не се образуват гранулки. Посолява се, добавя се индийското орехче и се оставя на огъня да се сгъсти при непрекъснато бъркане.
Натрошеното сирене се смесва със спанака, яйцата и индийското орехче.Готовата смес се поставя в пош и се пълнят канелоните.
Подреждат се в тавичка, заливат се със соса Бешамел, поръсват се с настърган Пармезан или кашкавал и се пекат във фурна загрята на 180 градуса за около 20 мин.
Добър апетит!
250 гр. брашно
1 бакпулвер
150 гр. захар
150 гр. бял шоколад
1 суп.л. лимонов сок
250 мл прясно мляко
125 гр. масло
1 яйце
Приготвяне:
Шоколадът се разтопява на водна баня заедно с маслото.
Смесват се лимоновият сок, млякото и яйцата и се разбъркват добре.Прибавят се шоколада и маслото. В друга купа се смесват брашното, захарта и бакпулвера. Мократа смес се добавя към сухата и се разбърква само колкото да се смесят - не трябва да се прекалява с разбъркването. Сместа се разпределя във формички застлани с хартиени кошнички. Пекат се в предварително загрята до 190 С фурна за 20-25 минути. Когато са готови, трябва при набождане с клечка за зъби да излиза чиста. По желание могат да се поръсят с пудра захар.