четвъртък, 28 април 2011 г.

Канелони със спанак и сирене



Продукти:
16 - 18 канелони
400 гр. спанак (замразен)
2 яйца
400 гр. сирене
50 гр. Пармезан (кашкавал)
2 щипки индийско орехче

За соса Бешамел:
1 л. прясно мляко
50 гр. масло
4 суп. л брашно
2 щипки индийско орехче
сол на вкус

Приготвяне:
Замразеният спанак се задушава за малко в масло или олио .
Маслото се разтопява в тиган и се добавя брашното за соса.Разбърква се и се излива студеното прясно мляко малко по малко, без да се престава да се бърка като се внимава да не се образуват гранулки. Посолява се, добавя се индийското орехче и се оставя на огъня да се сгъсти при непрекъснато бъркане.
Натрошеното сирене се смесва със спанака, яйцата и индийското орехче.Готовата смес се поставя в пош и се пълнят канелоните.
Подреждат се в тавичка, заливат се със соса Бешамел, поръсват се с настърган Пармезан или кашкавал и се пекат във фурна загрята на 180 градуса за около 20 мин.


Добър апетит!

вторник, 26 април 2011 г.

Mona de Pascua


Този обикновен сладкиш от яйца, захар и брашно, украсен с шоколадови яйца или фигурки е типичен за испанската област Каталуния, който се яде на Великден.

Продукти:
6 яйца
6 суп. л. захар
6 суп. л. брашно
настъргана кора от лимон

За глазурата:
1 ч. ч. пудра захар
4 суп. л. прясно мляко (или повече според желанието за гъстота)

За украса:
11 малки шоколадови яйчица
цветни захарни пръчици

Приготвяне:
Белтъците се разделят от жълтъците и се разбиват на "сняг" заедно с 3 суп. л. захар.
Жълтъците се разбиват с останалите 3 суп. л. захар и настърганата кора от лимон. След това се смесват с разбитите белтъци, разбъркват се внимателно и се прибавя брашното, след което още веднъж внимателно се разбърква. Готовата смес се излива в намаслена и набрашнена форма за сладкиши. Пече се на 175 градуса за около 25 мин.
Глазурата се приготвя като се смесва пудрата захар и млякото, и се разбъркват на слаба степен на котлона. Млякото се прибавя с лъжичка, малко по малко, за да не се прекали с млякото и да стане рядко.
Охладеният сладкиш се залива с готовата глазура и се украсява с яйчицата и цветните пръчици.

Добър апетит!

събота, 23 април 2011 г.

Картофени кюфтета



Продукти:
6-7 картофа
1 глава лук
200 гр. сирене
3 яйца
чер пипер
олио (за пържене)

Приготвяне:
Сварените картофи се намачкват, докато са все още топли и се смесват с нарязания на ситно лук, натрошеното сирене, 1 яйце и черния пипер.
Омесват се добре и се оформят кюфтета, които се потапят в останалите разбити яйца и се пържат в загрято олио.


петък, 22 април 2011 г.

Пилешки късчета с картофено пюре



Приготвяне:
5 картофа
1 зеленчуков бульон
600 гр. пилешко филе
500 гр. гъби
50 гр. масло (за пюрето)
100 мл. топло мляко
олио, сол и чер пипер

Приготвяне:
Картофите се обелват, измиват и се нарязват на кубчета, които се варят в тенджера с вода, в която е разтворен зеленчуковият бульон.
Пилешкото филе се нарязва на късчета и се запържват в тиган със сгорещено олио. Изваждат се и се отцеждат върху кухненска хартия.
В същата мазнина се задушават нарязаните на филийки гъби, след което към тях се прибавят пилешките късчета, разбъркват се и се оттеглят от огъня.
Сварените картофи се отцеждат от водата (те трябва да са топли) и се разбиват с миксер, заедно с маслото и топлото мляко, солта и черния пипер. (Ако пюрето е сухо, може да се долее прясно мляко или топъл бульон от варените картофи).
Сервира се като, в средата на чиния се сипва част от пилешкото с гъбите, а картофеното пюре се се слага от външната страна на чинията.

Добър апетит!

вторник, 19 април 2011 г.

Карамелен мус



Продукти:
3 ч. ч. захар
1 каф. ч. вода
2 ч. ч. прясно мляко
2 суп. л. царевично нишесте
2 ч. ч. течна сметана
2 жълтъка

Приготвяне:
В подходящ съд се разтопяват 2 ч. ч. захар до получаване на карамел. Добавя се водата и се разбърква добре, докато се получи хомогенна смес.
Отделно се разбиват жълтъците, прясното мляко и нишестето.Тази смес се добавя към карамела и се вари при непрекъснато бъркане за около 10 мин. на намален котлон, след което се оставя да изстине.
В друг съд се разбиват сметаната с 1 ч. ч. захар, и се добавя към изстиналия вече крем, и внимателно се разбърква. Готовият мус се излива в купички се сервира украсен по желание.


Добър апетит!

понеделник, 18 април 2011 г.

Пилешки крокети



Продукти:
2 пилешки бутчета (пилешки гърди)
1 глава лук
125 гр. масло
1 л. прясно мляко
180 гр. брашно
сол, индийско орехче
2-3 яйца
галета за овалване
олио за пържене

Приготвяне:
Пилешкото месо се сварява, обезкостява, и се нарязва на много ситно.
Лукът се реже на ситно и се задушава в олиото докато омекне и стане прозрачен, след което се прибавя месото и се оставя няколко минути да се позапържи, и се сваля от котлона.
В друг голям тефлонов тиган се разтопява маслото на среден огън. Добавя се брашното пресято през сито и се разбърква. Прибавя се млякото, като се излива малко по малко, без да се престава бъркането, подправя се със сол и индийско орехче и се оставя да ври около 15-20 мин. при непрекъснато бъркане, докато сместа се сгъсти и започне да се отлепва от стените на тигана.
Готовата смес се изсипва в тавичка, оставя се да се охлади и след това се реже на еднакви парченца.Всяко едно парче се оформя на крокета, потапя се в разбитите яйца, овалва се в галета и се пържи в загрято олио, след коета се изцежда от мазнината върху кухненска хартия.

Съвет:
Крокетите след като са оваляни в галетата могат също да се замразят. Когато се извадят от фризера не се размразяват, само се оставят около 15 мин. на стайна температура и се изпържват.


Добър апетит!

неделя, 17 април 2011 г.

Мъфини с бял шоколад




 
Продукти:
250 гр. брашно
1 бакпулвер
150 гр. захар
150 гр. бял шоколад
1 суп.л. лимонов сок
250 мл прясно мляко
125 гр. масло
1 яйце

Приготвяне:
Шоколадът се разтопява на водна баня заедно с маслото.
Смесват се лимоновият сок, млякото и яйцата и се разбъркват добре.Прибавят се шоколада и маслото. В друга купа се смесват брашното, захарта и бакпулвера. Мократа смес се добавя към сухата и се разбърква само колкото да се смесят - не трябва да се прекалява с разбъркването. Сместа се разпределя във формички застлани с хартиени кошнички. Пекат се в предварително загрята до 190 С фурна за 20-25 минути. Когато са готови, трябва при набождане с клечка за зъби да излиза чиста. По желание могат да се поръсят с пудра захар.
 
Добър апетит!

събота, 16 април 2011 г.

Гъбена каша


Продукти:
800 гр. гъби печурки
1 глава лук
1 морков (по желание)
60 гр. масло
сол, чер и червен пипер
чубрица
4 суп. л. брашно
1 ч. ч. мляко

Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно. Гъбите се почистват от пънчетата, измиват се, и се нарязват на филийки.
Маслото се разтопява, и в него се запържва лука, след което се добавят гъбите, да се задушават. Прибавя се сол, чер и червен пипер, и се налива вода, колкото да покрие зеленчуците. Оставят се да поврат на тих огън, до тяхната готовност.
Брашното се запича в сух тиган, след това се прибавя млякото, разбърква се добре и се излива при гъбите с непрекъснато бъркане. Ако е необходимо се долива малко вода, за да не се сгъсти много. Оставя се да поври още малко на тих огън и се поръсва с чубрица.

Добър апетит!




четвъртък, 14 април 2011 г.

Крем карамел с кроасани



Продукти:
8 яйца
1 л. прясно мляко
1 ч. ч. захар (за млякото)
4 суп. л. захар (за карамелизиране)
1 ванилия
2 пак. мини кроасани с карамел

Приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта и млякото върху слаб огън до разтопяване на захарта. Ароматизират се с ванилията.
4 суп. л. захар се слагат в тефлоново тиганче заедно с 1 суп. л. вода или лимонов сок да се карамелизира.Горещата карамелизирана захар се излива в продълговат съд от йенско стъкло и отгоре се нареждат мини краосаните, след което се изсипва млечно-яйчената смес.Съдът със сместа се поставя в по-голям съд, налива се студена вода и карамела се пече на водна баня в умерена фурна за около 25-30 мин.
След като се изпече и изстине карамелът се обръща в подходяща чиния и се реже на порции.

Добър апетит!

вторник, 5 април 2011 г.

Спагети с риба тон


Продукти:
1 пакет спагети (Барила)
1 малка консерва филе от риба тон
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
300 мл. пастьоризирано доматено пюре (аз използвам на Филикон в UHT кутии)
1 ч. л. босилек
сол, чер и червен пипер
олио (зехтин)

Приготвяне на соса:
Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава в олио или зехтин. След това се прибавят ситно нарязаните скилидки чесън и се налива доматеното пюре, слага се червения пипер и се долива малко вода, оставя се да къкри малко, след което се прибавя предварително изцедената от консервата и натрошена риба тон, слага се босилек, сол и чер пипер и се оставя около 5-10 мин. да поври.Ако е необходимо може да се долее вода, но сосът трябва да бъде нито рядък, нито много гъст.
Спагетите се сваряват в подсолена вряща вода, в която се капва малко олио за да не се слепват и се варят около 6-7 мин.(на опаковката винаги е обозначено необходимото време за варене, но все пак трябва да се внимава да не се преварят, трябва да останат леко твърди).След сваряването се изсипват в гевгир, леко се изплакват със студена вода и се отцеждат добре.
Разпределят се в чинии и се заливат с готовия сос.

неделя, 3 април 2011 г.

Бели трюфели с кокос


Продукти:
100 гр. бял шоколад
50 гр. масло
125 гр. маскарпоне
12 бишкоти Савоярди
2 суп. л. ром
лешници (стафиди)

Приготвяне:
Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня.
В кухненски робот се смилат бишкотите. Смесват се много добре с маскарпонето, рома и шоколада. Сместа се слага в хладилника за около 2 часа, за да се стегне.
С ръце се оформят топчета, в центъра на които се слага по 1 лешник или стафида, и се овалват в кокосови стърготини. Готовите трюфели се съхраняват в хладилник.

Добър апетит!

събота, 2 април 2011 г.

Свински език с гъби



Продукти:
3 бр. свински език
500 гр. гъби
50 гр. масло
1 дафинов лист
няколко зърна чер пипер
сол, смлян чер пипер и чубрица на вкус

Приготвяне:
Езикът се измива със студена вода и се слага в тенджера под налягане. Прибавя се дафиновият лист, няколко зърна чер пипер и сол на вкус. Залива се с вода, която да покрие езика, отпенва се, след това тенджерата се затваря и се вари 30-40 мин. от момента в който тенджерата зафъска и започне да излиза пара. След сваряването му, веднага се измива със студена вода, обелва се и се нарязва на филийки около 1 см. всяка, които се нареждат в продълговата йенска тавичка.
Гъбите се нарязват на филийки и се задушават в маслото. Овкусяват се със сол, чер пипер и чубрица и се изсипват върху езика в тавичката, след което се запичат.

Добър апетит!